Tizenhárom vizsgafilmet mutat be a Werk Film Akadémia 2021. szeptember 16-án 20 órától a budapesti Toldi moziban.

Filmet csinálni ma már egy tizenéves is tud a telefonjával, egyre hozzáférhetőbb önkifejezési formáról van szó, amit a filmes oktatásnak is tudomásul kell vennie. A 2008 óta működő Werk Film Akadémia kezdetektől vallja, hogy nem keveseknek szóló, elitista képzést kíván nyújtani – a megfelelő elméleti alapozás után a gyakorlati filmkészítésre helyezi a hangsúlyt.

Az oktatók között van Csernai Judit, Ferenczi Gábor, Grósz Artúr, Hargittai László, Kolozsi László, Marton Frigyes, Nagypál Orsi, Paczolay Béla, Réz András, Varró Attila, Várhegyi Rudolf.

Még egy olyan korlátozásokkal teli évben is, mint amilyen a 2021-es, sikerült 13 vizsgafilmet készítenie a Werk kezdő és haladó filmeseinek.

Ezekben minden téma megjelenik, ami itt és most terítéken van: a titkolt szexuális irányultság drámája, az önismeretre ébredés egy budapesti áramszünetben, végzetes és életre szóló találkozások, sorsszerű döntések vagy éppen csak egy látszólag laza beszélgetés kutyasétáltatás közben.

Mindez olyan színészek előadásában, mint Alföldi Róbert, Blaskó Péter, Für Anikó, Mácsai Pál, Orosz Helga, Szabó Győző.

„Elsőfilmesnek lenni nem szégyen, nem dicsőség: állapot, amely a második filmmel visszafordíthatatlanul elmúlik. Elsőfilmesnek lenni nem mentség. Mert az elsőbe anyait-apait bele kell adni. Aztán az összes továbbiba is. Úgy gondolom, hogy a Werk mostani elsőfilmesei elődeikhez hasonlóan komolyan vették a mesterségüket, és sikerült hús-vér történeteket elmesélniük” – állítja Réz András, a Werk Akadémia művészeti vezetője.