A 2018-as versengésre mintegy 1000 főnyi vendég érkezik majd, a hazai jelentkezők mellett a világ számos pontjáról. Három földrész 12 országának 21 kórusa versenyzik öt kategóriában (gyermekkarok, ifjúsági kórusok, egyneműkarok /női- és férfi/, énekegyüttesek és kamarakórusok, valamint vegyeskarok), megadott létszám- és életkori határok között. Az elnyerhető versenydíjak összege 800-1.600 Euró a helyezésektől és a kategóriáktól függően. Karvezetői mesterkurzus is gazdagítja a programkínálatot, melyen nemzetközileg elismert szakértők adják át tapasztalataikat a fiatal kóruskarnagyoknak. Napközben a Kölcsey Központban zajlanak a versenyek, esténként pedig a Déri Múzeum parkját veszik birtokba a kórusok, hogy ízelítőt adjanak hazájuk népi hagyományaiból. Szabadidejükben az énekesek utcai meglepetés-koncertekkel és jótékonysági hangversenyekkel kedveskednek, július 8-án délelőtt pedig a liturgiák menetét színesítik a város templomaiban. A Debreceni Mézeskalácsos Napok programjaival összefogásban a Déri téren helyi kézműves termékek és ételek vására, nívós folklór előadások és gyermekprogramok, a Kölcsey Központban pedig hazai kottakiadók kitelepülése és szakmai programok várják az érdeklődőket.

korusverseny_2016_95
Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál 2016
Fotó: bbcc.hu

 

A legendás debreceni karnagy, Gulyás György alapította 1961-ben ezt a koncepciójában és színvonalában is páratlan rendezvényt, melynek világszerte egyedülálló sajátossága, hogy kizárólag a kortárs zene megszólaltatására és népszerűsítésére koncentrál: műsorán csak Bartók Béla életműve, valamint a mester elhunytát követően napjainkig keletkezett kórusművek hangzanak el. A rendezvény az alapítása óta eltelt csaknem hatvan év alatt előkelő helyet vívott ki magának a nagyvilág zenei életében. Az eddig megrendezett huszonhét verseny kórusénekesek, karnagyok, zeneszerzők tízezreit vonzotta Magyarországra, alkalmat teremtve a kortárs magyar és külföldi kórusművek bemutatására és a különböző nemzetek legjobb énekkarainak versengésére.

 

A Bartók Béla Kórusverseny nagydíjasának lenni régóta egyet jelent a világszintű zenei elismertséggel, melynek nyomán számos kórus és karnagy nemzetközi karrierje indult el.


CKI_9196
A Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál sajtótájékoztatója
Fotó: C.Kiss Ilona

 

Szerte a világban úgy tartják, hogy a debreceni a világ tíz legjobb kórusversenyének egyike. Az amatőr és hivatásos énekkarok ? gyermek-, ifjúsági-, egyneműkarok, kamarakórusok és vegyeskarok ? részvételével zajló, elődöntőből és döntőből álló verseny, kötelező és szabadon választott művekből összeállított programokból áll. Az együtteseknek mindkét fordulóban egy-egy kortárs magyar művet is elő kell adniuk. Ezt egészíti ki szabadon választott műsoruk, melyben a nemzetközi kórusirodalom alkotásai szólalhatnak meg. Az egyes kategóriák győztesei végül megmérkőzhetnek a kórusverseny nagydíjáért. A Debrecenben nagydíjat nyert kórus automatikusan meghívást kap a 2019. évi ?Kórusmuzsika Európa Nagydíjra?, a világ legjobb kórusainak versenyére.

 

A rendezvény küldetése a XX. század második felétől napjainkig keletkezett kortárs magyar és külföldi kórusművek bemutatása, új kortárs művek születésének inspirálása, nemzetközi alkotók és kórusművészek találkozásának elősegítése, a magas színvonalú társas éneklés és a vokális népzene népszerűsítése, valamint a mai zene és közönség kapcsolatának elmélyítése.

CKI_9324
A Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál sajtótájékoztatója
Fotó: C.Kiss Ilona

 

A rangos versengés mellett folklórfesztivál és karvezetői mesterkurzus is gazdagítja a programkínálatot.

 

Mára missziónak tekinthető az a hagyomány is, hogy Debrecen városa rendszeresen rendel új alkotásokat kortárs magyar komponistáktól. Az elmúlt évtizedekben elhangzott ősbemutatók száma a kilencvenhez közelít. Az évtizedek során a magyar zeneszerzés szinte minden jelentős alkotója felkéréshez jutott, és az így keletkezett a?cappella és oratorikus művek tekintélyes hányada a hazai és nemzetközi kórusrepertoár részévé vált. A 2018-as versenyre is készülnek új művek: Dragony Tímea, Kecskés D. Balázs, Varga Judit, és Zarándy Ákos a?cappella kórusmű írására kapott felkérést, míg Kovács Zoltán nagyszabású oratorikus művet komponál. A felkért szerzők között, a legelismertebb hazai nevek mellett, rendre feltűnnek ígéretes fiatal tehetségek is. A verseny szervezői ezzel is igyekeznek hozzájárulni a pályájuk elején járó hazai komponisták nemzetközi megismertetéséhez.

 

Debrecen a nemzetközi kórusélet egyik fontos centrumának számít. Számos kórus, illetve karnagy nemzetközi karrierje indult el a Debrecenben elért sikerek nyomán. A 2005-ös évben a Nemzetközi Kórusszövetség (IFCM) a világ tíz legjobb kórusversenye közé választotta a debrecenit. A verseny alapító tagja továbbá a 2005-ben létrejött Choral Festival Network-nek (CFN) is, valamint részvevője a hat jelentős európai kórusverseny (Arezzo, Debrecen, Maribor, Tolosa, Tours, Varna) együttműködésével 1989-ben létrehozott ?Kórusmuzsika Európa Nagydíja? (EGP) szövetségnek, melynek keretében évente változó helyszínen rendezik meg a ?Kórusmuzsika Európa Nagydíja? versenyeket.

korusverseny_2016_50
Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál 2016
Fotó: bbcc.hu

 

A névadó Bartók szellemiségéhez kapcsolódva nemzetközi folklórfesztivál is részévé vált az eseménynek, melynek során a nívós folk-koncertek és táncházak mellett a kórusok is bemutatják hazájuk vokális népzenéjét.

 

A Verseny utolsó napján zajló templomi fellépéssorozat (Musica Sacra) keretében Debrecen és a régió templomaiban kapnak fellépési lehetőséget a városba érkező énekkarok. Egyre népszerűbbek a szabadtéri, közönséget is bevonó villámcsődület-jellegű akciók, emellett a kórusok jótékonysági hangversenyekkel is kedveskednek, templomokban, szeretetotthonokban, kórházakban és különböző szabadtéri helyszíneken. A versengő kórusok mellett a debreceni ifjúsági együttesek tagjai látnak el segítői és tolmács-feladatokat, szinte észrevétlenül nőve bele a nemzetközi kulturális nagyrendezvények pezsgésébe. Ezen eszközök révén is igyekeznek a verseny szervezői nemcsak a szakmai közönség, hanem szélesebb rétegek számára is népszerűvé tenni a közös éneklés, zenélés ügyét.

korusverseny_2016_20
Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál 2016
Fotó: bbcc.hu

 

A Bartók Béla XXVIII. Nemzetközi Kórusverseny versenyprogramjait két, egyenként öt fős nemzetközi zsűri értékeli, melyben 2-2 magyar és 3-3 külföldi szakember foglal helyet, mindannyian a világ kórusmozgalmaiban és zenei életében elismert karnagyok és zeneszerzők. A rendezvény nyitó-, zárókoncertjét, és nagydíjas versenyét a Bartók Rádió élőben közvetíti, illetve rögzíti, így a koncerttermek falain messze túl is eljut a verseny híre, és kiváló hazai zeneszerzők tollának legfrissebb zenei termése.

 

További információ ITT található.