Díjátadóval és gálakoncerttel zárult vasárnap a Cziffra György Fesztivál: az életműdíjat idén Eötvös Péter karmester, zeneszerző, zenepedagógus és Csiba Lajosné Emődi Györgyi karvezető, zenepedagógus kapta, Tehetség díjjal pedig Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt jutalmazták.

641dc1a347e946776ae14933.jpg
Eötvös Péter. Fotó: Csibi Szilvia

A fesztivál záróeseményét a Zeneakadémián rendezték, az ünnepségen Balázs János zongoraművész és a Concerto Budapest zenekar lépett színpadra Keller András vezényletével.

Balázs János 2017-ben alapította a Cziffra Fesztivál díjait, amelyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint a kulturális területen végzett több évtizedes kiemelkedő munkásságot és a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket elismerjék. 2024-ben a fesztivál alatt tíz díjat adtak át öt kategóriában. A fiatal díjazottak a Cziffra Fesztivál tehetségtámogató programjának köszönhetően további koncerteken mutatkozhatnak be.

Az idén életműdíjjal elismert Eötvös Péter karmesteri és zenepedagógiai tevékenységének köszönhetően a Holland Rádió Kamarazenekarához, a karlsruhei, majd a Kölni Zeneművészeti Főiskolához került, valamint a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekara, a Göteborgi Szimfonikus Zenekar és a bécsi Rádió Filharmonikus Zenekarának első karmestere lett. Rendszeresen tanít mesterkurzusokon szerte a világon. Magyarországra való visszaköltözése után megalapította a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványt és az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt. Munkássága elismeréseként többek között 1997-ben Bartók–Pásztory-díjban, 2002-ben Kossuth-díjban, 2017-ben pedig Prima Primissima díjban részesült.

A szintén életműdíjat kapott Csiba Lajosné Emődi Györgyi karvezető, zenepedagógus hivatásának gerincét a közösségek szervezése, a tehetséggondozás jelentette. Új pedagógiai stratégiát tervezett és valósított meg a Leövey Klára Gimnáziumban. Kiemelkedő munkáját és életművét Artisjus- és Németh László-díjjal ismerték el.

A zsűri tagjai Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István Rend kitüntetés birtokosa, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál életműdíjasa és Keller András Kossuth- és Prima Primissima díjas hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója voltak.

A Cziffra Fesztivál február 10. és 25. között, immáron kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket a Zeneakadémián, a MOMkultban, az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben, az Ötpacsirta Szalonban, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, a Hegyvidék Galériában és az Állambiztonsági Szolgáltatok Történeti Levéltárában. A fesztivál programjain mintegy hatezer ember vett részt.

A díjak és az azzal járó pénzjutalom támogatója Áder János korábbi köztársasági elnök.