A közönség karmesterként is találkozhat Eötvös Péterrel a Concerto Budapest március 26-i koncertjén, a szerző Respond című brácsaversenyének magyarországi bemutatóján. Az esten elhangzik még Richard Wagner Siegfried-idillje, valamint Charles Ives IV. szimfóniája is.

Eötvös Péter Respond című brácsaversenye egy korábbi kompozíció újragondolása, mely jelenlegi formájában először szólal meg hazánkban. A versenymű – Eötvös Péter 1999-ben Milánóban bemutatott Replica című művének átdolgozása – több szálon is kapcsolódik a Három nővér című operához. A brácsaverseny hangszeres szólistája Szűcs Máté, a genfi Zeneakadémia brácsaprofesszora lesz.

A mű történetéről a szerző így fogalmaz: „A Replica zenei anyaga két évtizeddel ezelőtt a Három nővér című operám búcsújeleneteit foglalta össze egy nagy monológ formájában, szólóbrácsára és zenekarra, egy annak idején túl komplikált zenekari anyaggal. Pár évvel ezelőtt úgy éreztem, hogy zeneszerzői tudásom már sokkal érettebb ahhoz, hogy ezt az érzelmi töltést tisztábban és egyszerűbben meg tudjam fogalmazni. Így jött létre a Respond, nem a válasz, hanem a reakció értelmében.”

Az est nyitányaként elhangzik még a nagyzenekarokban gondolkodó Richard Wagner kisegyüttesre komponált, Siegfried-idill című műve, mely felesége, Cosima születésnapi ajándéka volt 1870-ben. A koncert második felében pedig Charles Ives Magyarországon eddig csak egyszer játszott, két karmestert is foglalkoztató, grandiózus zenekarra és kórusra megálmodott IV. szimfóniája.


641dc257a3bb1c476f45ee74.jpg
Dubóczky Gergely. Fotó: Mudra László

A mű társkarmestere Dubóczky Gergely, aki így nyilatkozott a száz évvel ezelőtt komponált darabról és szerzőjéről: „Van a műnek egy hipnotikus ősereje. Grandiózus, humoros, megható, ötletdús; állandóan történik valami, alig győzzük kapkodni a fejünket. Rajongok Ives zenéjéért, a korát megelőző, elképesztően ötletgazdag szemléletéért.”

Nyitókép: Eötvös Péter. Fotó: Csibi Szilvia