A Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építész Kamara szervezésében létrejövő kétnapos építészeti konferencia megnyitóján L. Simon László miniszterhelyettes úgy fogalmazott, a konferencia azt a célt szolgálja, hogy széles nyilvánosság előtt folytatódjon az építész szakma legjelesebb képviselőivel az a párbeszéd, amely a Hauszmann Bizottságban vette kezdetét.

Mint mondta, a kormány számára különösen fontos, hogy a Budai Vár megújítási programja, illetve a Palota rekonstrukciója és felújítása a társadalom, illetve a szakma bevonásával valósulhasson meg.

?Fontos célunk, hogy az értékeket megőrizzük, kellőképpen bemutassuk, illetve hogy reprezentatív kulturális és turisztikai funkciókat együttesen tudjunk megjeleníteni a Várban. A kormánynak az az elképzelése, hogy a jelenleg meglévő Palota épületeit szinte teljes egészében kulturális intézmények befogadására használjuk fel. Ugyanakkor arra is alkalmassá kell tenni, hogy kormányzati, állami feladatokat is képes legyen betölteni. Szeretnénk megtalálni az egészséges egyensúlyt, azt szeretnék, hogy a közjogi feladatok ellátása semmiképp se váljon a kulturális feladatok kárára? ? fogalmazott az államtitkár.

L. Simon László beszámolt a fejlesztés főbb pontjairól, köztük a Palotanegyed felújításával párhuzamosan zajló munkálatokról is: a Honvéd Főparancsnokság további sorsáról, a Karmelita kolostor felújításáról, illetve a Táncsics-börtönnel kapcsolatos tervekről is. Utóbbi a nyilvánosság számára jelenleg nem látogatható, de itt rendezik majd be ideiglenesen azt a központot, ahol a közönség találkozhat a Hauszmann Bizottság keretein belül megalkotott anyagokkal, a különböző rekonstrukciós tervrajzokkal, illetve azon műtárgyakkal, amelyek aukciókról beszerezve újra magyar állami tulajdonába kerülnek.

Az államtitkár szerint a felújítási program mottója ?A múlt és a jövő találkozása? lehetne, a Budai Várban pedig a kortárs építészetnek is helye van, amit a Várkert Bazár tökéletesen példáz. Természetesen meg kell találni az összhangot és az egyensúlyt, viszont ahol lehet, ott egyértelműen a hauszmanni állapotokat kell rekonstruálni.

?A Nemzeti Hauszmann Terv célja nem az elmúlt idők és politikai rendszerek restaurálása. A Nemzeti Hauszmann Terv révén a kormány ismét nemzeti kinccsé kívánja tenni a Palotaegyüttest és a Budai Várat, hogy egykori pompáját és fényét visszanyerve méltó funkciót tölthessen be a magyar nemzet életében? ? fogalmazott nyitóelőadásában L. Simon László.

Fotó: Csákvári Zsigmond