Építőipari Nívódíjat kapott a ZDA – Zoboki Építésziroda által tervezett Karmelita kolostor, valamint a Nemzeti Táncszínház is. A Miniszterelnökségnek otthont adó épületegyüttes lett az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) által életre hívott, idén 20. alkalommal kiírt pályázat Középület kategóriájának abszolút győztese, míg a Millenáris parkban új otthonra lelt Nemzeti Táncszínházat a legjobb kulturális középületnek választotta a 18 tagú szakmai zsűri.

A szervezők nyolc kategóriában hirdettek pályázatot. A bírálat fő szempontjai a következők voltak: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége, valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés. A bizottság összesen 11 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 4 részére elismerő oklevelet adott ki.

a Karmelita kolostor elődóterme
Fotó: Prikkel Tamás
Építészeti és építőipari feladatok teljes tárháza a Karmelita kolostorban

A Középület kategória abszolút győztese a Miniszterelnökség tavaly év végén átadott épületegyüttese lett. A teljesen megújult, és új épülettel is kiegészített Karmelita kolostorban a bírálók szerintminden együtt van, ami a jelenkori építészeti-, építőipari feladatokban megoldandó feladatként megjelenhet: műemlékvédelem, – rekonstrukció, – legjobb értelemben vett kortárs építészet – összehangolva a történeti építészet megmentett és/vagy újraálmodott részleteivel, magas szintű, nemes és visszafogott, elegáns belsőépítészet, gyönyörű kert- és környezet terv és megvalósulás, „láthatatlan” és intelligens gépészet és elektromos megoldások, mindenre kiterjedő részletezettség. Óriási lehetőséget kapott a beruházó, a tervező és a kivitelező, hogy mindezt megvalósítsa, és ők éltek ezzel.”

Az épület terveit a ZDA-Zoboki Építésziroda készítette, az építtető NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., a lebonyolító a ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., a generálkivitelező a CONFECTOR Mérnök Iroda Kft. – és alvállalkozói a Péter Építő Kft., a Reneszánsz Zrt., a Begavill-2003 Kft. (Budapest) –  volt. Az épület üzemeltetője a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt.

A Karmelita kolostor
Fotó: Prikkel Tamás
Világhírű találmányok központjában lelt új otthonra a Táncszínház

Az éppen a Karmelita kolostorból elköltöző Nemzeti Táncszínház új otthonát találták a legjobbnak és díjazták Építőipari Nívódíjjal a kulturális középület kategóriában a bírálók. Az épület, amely hajdanán a Ganz-gyár egyik csarnokaként világhírű találmányok központja és a nagy magyar tudósgeneráció bölcsője volt, szintén a ZDA tervei alapján újult meg. 

Nemzeti Táncszínház. Fotó: Hlinka Zsolt

A bírálók szerint „a korábbi fejépület elbontásával kialakított multifunkcionális előcsarnok egyidejűleg szolgálja a színház fogadóterét és szabadtéri terasszal kapcsolódik parkhoz. A csarnok belső kialakítása maga is alkalmas műsorok, rendezvények megtartására.  E fölött található a 120 férőhelyes kisterem, melynek hullámvonalas homlokzati megjelenése az egész színházépület jellegzetes motívuma, mintegy jelképe. A nagyterem és a multifunkcionális előtér össze is kapcsolható. Az épület mai végleges formájában szervesen kapcsolódik a Millenáris parkhoz, Buda megújuló kulturális központjához.

Nemzeti Táncszínház. Fotó: Hlinka Zsolt

A Nemzeti Táncszínház építtetője a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft., a lebonyolító a FŐBER Zrt., a generálkivitelező a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Zala-Elektro Kft. volt, a kivitelezés szerkezetépítési munkáit a Gedi Építő Kft., a kül- és beltéri álmennyezet kivitelezését a Stefanits Kft., az akusztikai panelek felújítását, és az újak gyártását a Komandor Lux Kft. végezte alvállalkozóként.

Nyitókép: a Karmelita kolostor belső tere. Fotó: Prikkel Tamás