A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nemzeti ünnepünk, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alkalmából látogat el három történelmi városba, hogy közönségük előtt felidézzék a 19. és a 20. századi magyar zene néhány gyöngyszemét.

Első hangversenyük március 15-én Kolozsváron lesz, a Kolozsvári Állami Magyar Operában, március 16-án a marosvásárhelyi Kultúrpalotában lépnek fel, végül, március 17-én Nagyváradon, a Szigligeti Színházban zárják turnéjukat. 

Erkel és Liszt, Bartók és Kodály művei méltó kifejezői a magyar nemzet hagyományainak és gondolkodásmódjának: délceg vagy éppen melankolikus dallamaikban, feszes ritmusaikban és élénk hangsúlyaikban ott a nép érzelemvilága, szabadságvágya, büszkesége – és szavak nélkül is ott a történelem, a közösség minden nekibuzdulása, reménye, harca, kudarca és a talpra állás ereje. Az Ünnepi nyitány, a Hunyadi László, a Magyar képek, a II. magyar rapszódia, a Székely fonó és a Fölszállott a páva sokféleképpen mesél arról, kik vagyunk, honnan jöttünk, milyen vágyakat hordoztak szívükben elődeink.

Az egyetlen nem magyar mű, Beethoven Egmont-nyitánya sem illetéktelenül szerepel a programban, hiszen a nemes indulatú műben kifejeződő szabadságvágy és hősiesség a magyar nép második nagy forradalma, 1956 jelképévé vált.

Kocsis Zoltán centenáriumához közeledő egykori zenekara, a Nemzeti Filharmonikusok karmestere a három estén az egyik legkiválóbb magyar dirigens, a hetvenesztendős Kovács János, az operai és a szimfonikus repertoár Európa-szerte megbecsült tolmácsa. A koncertek szopránszólistája, Gebe-Fügi Renáta azonban Erdélyt képviseli: a kincses város szülötte, a Kolozsvári Magyar Opera művésze. 

A turné műsora: 
Erkel: Ünnepi nyitány
Erkel: Hunyadi László, Gara Mária áriája – „Szememben mámor…”
Bartók: Magyar képek (Sz. 97, BB 103)
Liszt: II. magyar rapszódia
Beethoven: Egmont-nyitány, op.84
Kodály: Székely fonó – „A csitári hegyek alatt…”
Kodály: Felszállott a páva – változatok egy magyar népdalra
Erkel: Hunyadi László – Palotás

Közreműködik: Gebe-Fügi Renáta  –  szoprán, Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Vezényel: Kovács János.

A magyarországi közönség a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és a Nemzeti Énekkarral legközelebb március 24-én a Pesti Vigadóban találkozhat, ahol Bach János-passióját adják elő

Nyitókép: Kovács János. Fotó: Müpa/MNF fotó/Nagy Attila