Szakmailag kimagasló közművelődési példákat gyűjtött össze a Módszertani útmutató – A közösségi művelődés jó gyakorlatai című könyv Kárpáti Árpád szerkesztésében. A jó gyakorlatok közé került az „Erdélyen át vezető út az olvasáshoz” címmel Végső István történész, kulturális rendezvényszervező által írt tanulmány is.

A kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyének eddigi közművelődési eredményeit, hatásait és adaptálási lehetőségeit dolgozta fel a szerző. A 2000 óta évente megszervezett, határokon átívelő program célja az Erdélyi Helikon írói irodalmi örökségének ápolása, népszerűsítése, főleg a tanuló ifjúság körében.

Ahogy a könyv bevezetője fogalmaz, a kiadványban a hazánkban megvalósult jó gyakorlatok megosztására vállalkoznak a szerzők, hogy e példák által közelebb hozzák a közösségi művelődés szereplőinek – önkormányzatok, civil szervezetek, informális csoportok – együttműködésére építő munkát az olvasókhoz. Olyan adaptálható gyakorlatok bemutatása volt a céljuk, melyeket érdemes szélesebb körben megismertetni, gyakorlati hasznosításukat szorgalmazni.

Amint a közösségi művelődés módszertani eszköztára, úgy a helységek és a közösségeik is sokszínű, változatos képet nyújtanak. A közösségi tevékenységet befolyásolja például a természeti környezet, az infrastrukturális adottságok, az intézményrendszer fejlettsége, nemzetiségi és életkori jellemzők, amelyek egy adaptációs folyamatnak is számottevő tényezői.