Nemzeti összetartozás címmel forgattak filmet az idei ARTSTART4U Mesterkurzuson, amelyet a Molnár Levente által vezetett egyesületek ötödik alkalommal rendeztek meg Székelyföldön, a Vámszer Géza Művészeti Népiskolával közösen.

A Bethlen Gábor Alapból készült film a szintén évek óta hagyományos Hazulról Hazaiaknak koncert online változata, amely idén a járványügyi intézkedések miatt nem tudott megvalósulni.

A Nemzeti összetartozás
koncertfilm közreműködői azok a fiatalok, akik a felvételeket megelőzően 10
napon át vettek részt a mesterkurzus óráin. A program sokszínű, nagy magyar
zeneszerzőink, így Bartók, Kodály és Liszt alkotásai, valamint a komolyzene
számos kiemelkedő alakjának művei is felcsendülnek, zongorán, fuvolán, hegedűn
és természetesen dalok, operaáriák is megtalálhatók az „online hangverseny”
műsorában.

„Nagyon örülök, hogy idén is meg tudtuk szervezni a kurzust, különösen nagy szüksége volt erre a fiataloknak, akik hosszú ideig csak webkamerán vagy telefonon keresztül tudtak zenetanáraikkal értekezni. Biztosan senkinek sem könnyű, de zenét tanulni személyes találkozás nélkül különösen nehéz. A Nemzeti összetartozás koncertfilm egyszerre igyekszik pótolni a Hazulról Hazaiaknak Gálakoncertet, és a mesterkurzust lezáró vizsgakoncertet. Hiszünk abban, hogy a gyakorlati élmények sokat lendítenek a tehetségeken, most egy forgatás folyamatát is megtapasztalhatták. Csodálatos, hogy 100 év elteltével, ebben az évben is magyar szívvel muzsikálhattak tehetségeink. Ahol magyar kultúra van, ott magyarság is van. Az eredménnyel pedig egyszerre adhatunk nekik és a közönségnek is némi lelki táplálékot ezekben a nem mindennapi időkben” – nyilatkozta Molnár Levente, Liszt-díjas operaénekes, az egyesületek elnöke.

A felvételek helyszíne a Gyimesi
Skanzen és Panzió volt, így a zene mellett az nézők az erdélyi tájak
szépségében is gyönyörködhetnek.

A koncertfilm itt érhető el: