A századfordulón épült, műemléki besorolású ingatlanban négycsillagos hotel működik majd.

Elkezdődött Nagyváradon az egykori Rimanóczy szálloda és gőzfürdő teljes felújítása. A szocializmus alatt Sebes-Körös (Crisul Repede) név alatt működő hotelben egyelőre beltéri munkák folynak – írta meg a Maszol.ro.

A Nagyvárad központjában álló épület évek óta elhagyatottan áll. Legutóbb étterem működött a földszintjén, az egykori Royal kávéház helyén. A Sebes-Körös felőli szárny korábban egy bankfióknak adott otthont, de már sok éve annak, hogy az elköltözött.

Élve elővásárlási jogával, a műemlék épületet, pontosabban annak a folyópart felőli szárnyát 2018-ban szerette volna megvásárolni az akkor Pásztor Sándor vezette megyei önkormányzat, s tett is egy 310 ezer eurós ajánlatot. A tulajdonos UniCredit Bank azonban csak három másik, más városokban található ingatlanokkal együtt lett volna hajlandó értékesíteni azt, ami miatt az önkormányzat perre vitte a dolgot. Bár a bíróság a megye javára döntött, az adásvételből mégsem lett semmi, mivel az önkormányzat akkor ellenzékben levő nemzeti liberális (PNL) frakciója megtorpedózta.

Időközben az épület mindkét szárnyát a helyi üzletember, ifj. Mudura Sándor vásárolta meg. Mudura vagyonát 100-110 millió euróra becsülik, amivel a szintén nagyváradi Teszári Zoltán után a második leggazdagabb erdélyi magyar. A tekintélyes vagyont az apja, a 2014-ben elhunyt id. Mudura Sándor alapozta meg, aki az első nagyváradi pláza, a Lotus Center tulajdonosa volt.

Az önkormányzat információi alapján Mudura négycsillagos szállodaként fogja üzemeltetni az épületet, a Royal kávéház helyén pedig étterem működik majd.

Az eklektikus stílusú épületet a Nagyvárad modern arculatát nagyban meghatározó építészdinasztia tagja, id. Rimanóczy Kálmán építette. Egyik szárnyát 1892-ben, a térre nézőt pedig 1900-ban adták át. Az egykori Royal kávéház a legpompásabb szecessziós belső terek közé tartozik Nagyváradon.

Forrás: Maszol.ro. Fotó: Pengő Zoltán