Újra hegyes lett a párizsi Concorde téren álló obeliszk aranyozott teteje kedden, így a legrégebbi párizsi emlékmű immár eredeti szépségében pompázik.

A luxori obeliszk, amelyet Egyiptom 1830-ban adott Franciaországnak, miután Jean-François Champollion megfejtette a hieroglifákat, az évszázadok során elkopott csúcsa nélkül érkezett Párizsba – mondta Isabelle Morin-Loutrel, a történelmi műemlékek kurátora. „Nem tudjuk, hogy a luxori obeliszk mikor veszítette el a hegyét, de valószínűleg nagyon régen” – tette hozzá.

Az egyiptomi sírokban található hieroglifák és féldomborművek hegyes obeliszkeket ábrázolnak. Az 1836-ban I. Lajos Fülöp király kezdeményezésére a Concorde téren felállított obeliszk teteje 1998-ig csonka maradt. A Bergé-Saint Laurent Alapítvány védnökségével ezután egy kis aranyozott gúlát helyeztek el az obeliszk tetején, de technikai okokból a hegye nélkül.

Egy 2022-ben indított restaurálási projekt részeként az obeliszk most visszanyerte eredeti pompáját, miután egy aranylemezzel bevont acélhegyet helyeztek el a tetején.

A francia állam tulajdonában lévő, megmunkált gránitoszlop párjával együtt eredetileg Ámon egyiptomi isten luxori templomát díszítette, és 3300 évvel korábban, II. Ramszesz fáraó uralkodása alatt készítették. Az obeliszk 23 méter magas és 220 tonnát nyom, nem számítva a 240 tonnás talapzatot.

Fotó: Franck Fife/AFP