Az OpenSpace Kft. és a Deicler Jakab Építész Stúdió Kft. közös pályamunkája nyerte a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett, a városmajori közpark átfogó fejlesztését célzó, nyílt tájépítészeti tervpályázatot.

A kormány a fővárosi zöldterületek megújításához és a városmajori közparkfejlesztés megvalósításához szükséges határozatában döntött a városmajori közpark átfogó fejlesztéséről, ennek nyomán írt ki a BFK január 4-én tájépítészeti tervpályázatot, amelyre 14 tervezőcsapat jelentkezett. „Az volt a célunk, hogy nőjön a park területe, legyen 15 ezer négyzetméterrel nagyobb a zöldfelület, legyen több, megújult közösségi sportpálya, valamint hogy jelenjen meg a víz: egy kis ér az Ördögárok egykori vonalán és egy tó a városmajori templom mellett” – mondta el az eredményhirdetés után Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a bírálóbizottság elnöke.

Mint hozzátette, igyekezett sokszínű zsűrit felkérni: a bírálati munkában részt vettek a főváros képviselői (Erő Zoltán főépítész és Bardóczi Sándor főtájépítész), a XII. kerület főépítésze, a Városmajorhoz kötődő civil egyesületek, továbbá tájépítészeti és környezetvédelmi szakértők is. Fürjes Balázs összegzése szerint a győztes terv egyszerre tartja tiszteletben a park történeti örökségét és valósít meg új gondolatokat, kortárs tájépítészeti megközelítést.

Nagyon jól tagolja a Városmajort egy csendesebb, a nyugodt pihenést szolgáló területre, illetve egy aktívabb időtöltést, sportolást lehetővé tevő részre.

Jól járnak a kutyabarátok is: a kisebb és nagyobb testű kutyák elkülönített, a mainál sokkal minőségibb futtatókat kapnak – jegyezte meg az államtitkár. Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója kiemelte, hogy foglalkoztak a közlekedéssel is: könnyebben lehet majd megközelíteni a parkot a fogaskerekű, a János-kórház és a Szilágyi Erzsébet fasor felől is, miközben jobb urbanisztikai kapcsolatok jönnek létre a Vérmező és a Városmajor között.

Mint Vitézy Dávid felidézte, amikor a kormány 2020-ban úgy döntött, hogy létrehozza a BFK-t, három fő prioritást határoztak meg Fürjes Balázzsal közösen: a közlekedés fejlesztését, a rozsdaövezetek megújítását és a zöldfelületek bővítését, a parkok fejlesztését. Megkezdték a csepeli közpark terveztetését, a Nyugati pályaudvar mellett, illetve a Déli körvasútsor mellett, a Hamzsabégi útnál egy-egy új, lineáris közparkot terveztetnek, nemsokára elindul továbbá egy új Duna-parti sétány tervezése is a leendő Galvani hídnál – sorolta.

A BFK vezetője szerint ehhez adódott a Városmajor fejlesztése is, hiszen ez egy közös állami, fővárosi és kerületi tulajdonú közpark,

igencsak leromlott állapotban. Sűrűn lakott környéken található, de az elmúlt 240 évben egyre csak csökkent a területe, mert folyton beleépítettek valamit – mutatott rá.

„Úgy láttuk, végre elérkezett az idő a park növelésére, az állam ugyanis visszavásárolta az MTK itteni sportpályáinak telkeit, így ezeket a területeket vissza tudjuk zöldíteni. Emellett párbeszédet kezdeményeztünk a fővárossal arról, hogy a Városmajori Szabadtéri Színpad elköltözzön, és annak területét is parkosítani lehessen” – mondta Vitézy Dávid. Elmondása szerint ebben még nem sikerült megállapodni, de az összes pályázó arra tett javaslatot, hogy ez a színpad – amely egy kis kertmoziból indulva nőtt bódévárossá – költözzön el innen, és helyét egy új tó vegye át, amelynek a szélére ki lehet ülni piknikezni.

Vitézy Dávid kiemelte: nagyon büszke arra, hogy Fürjes Balázs vezetésével a kormányzat, a főváros és a kerület képviselői együtt jelentették be az eredményt. Mint hangsúlyozta, a munkába a helyi civil egyesületek képviselőit is bevonták, akik sok értékes észrevétellel éltek. „Már holnap találkozom a nyertes tájépítészekkel, és elkezdjük a szerződés tárgyalását, hogy a részletes tervezés megindulhasson” – közölte a BFK vezérigazgatója. Fürjes Balázs elmondta, hogy a BFK rendelkezésére áll az az összeg, amely a tervezési munkák befejezéséhez szükséges.

Várhatóan másfél éves folyamat lesz, mire az összes építési engedélyt beszerzik, utána nyílt közbeszerzési eljáráson választják ki a parképítőt, és újabb két évet követően születhet újjá a Városmajor.

A munkálatokat némileg lassítja, hogy a parképítés szakaszosan halad majd, ám így a Városmajor egy része mindig használható marad – jegyezte meg. Fürjes Balázs elmondta, a beruházást a BFK fogja megvalósítani, kormányzati finanszírozásban, nagyon szoros együttműködésben a fővárossal és a kerülettel.

Nyitókép forrása: Fürjes Balázs Facebook-oldala