Egy új-zélandi maori törzs ereklyéi visszaszolgáltatását követeli a Sotheby's aukciósháztól.

A Sotheby's több 18–19. századi maori relikviát bocsátott árverésre a napokban, amelyek között számos fontos kulturális emlék található. Ngarimu Blair, a Ngati Whatua Orakei törzs helyettes főnöke elmondta:

a törzsnek a városiasodás, az elvándorlás és a kincsvadászok folyamatos fosztogatásai miatt alig néhány jelentős ereklyéje maradt.

A Sotheby's licitre kínál többek között egy faragott zöldkő husángot, amelyet a Ngati Whatua törzs egykori főnöke adományozott egy brit altengernagynak 1886-ban, azzal a feltétellel, hogy a relikvia a férfi családjában marad.

Blair jelezte, hogy miután a husáng már nem a család tulajdona, vissza kell szolgáltatni a Ngati Whatua törzsnek. A Sotheby's korábban számos értékes – több esetben ismeretlen eredetű – maori leletet árverezett el.

Charlotte Davy, az Új-zélandi Nemzeti Múzeum részlegvezetője szerint elmozdulás érzékelhető abban, hogyan látják az emberek a gyarmati időszakban megszerzett ereklyék tulajdoni jogát.

Jelenleg is több kampány zajlik azért, hogy a különféle kultúrkincsek visszakerüljenek eredeti származási helyükre.

A British Museum például a múlt héten közölte, hogy első alkalommal folytat tárgyalásokat Görögországgal a Parthenonból származó márványszobrok és domborművek hazaszállításáról. A szobrokat egy brit diplomata, Lord Elgin vitette Angliába.

2022 novemberében egy amerikai férfi úgy döntött, hogy visszaad egy antik ereklyegyűjteményt, miután rájött, hogy a korábbi tulajdonosok vélhetőleg kétes úton jutottak hozzá.

Ausztráliába két ritka, a Sotheby's által árverésre bocsátott őslakos műtárgy került vissza azután, hogy Victoria állam kormánya 500 ezer dollárral járult hozzá megvásárlásukhoz.

Nyitókép: Shutterstock/Gina Power