Színházi komédiaajánlónk az év végére.

Akad, hogy pusztán a felhőtlen szórakozás kedvéért mennénk színházba, elegünk van a királydrámákból, kacagni, kikapcsolódni szeretnénk. Nem árt, ha ezt is színvonalasan tesszük – ilyen előadásokat ajánlunk.

Ma este megbukunk – Centrál Színház

Az előadás nem teszi magasra a mércét: katasztrófát, színpadi összeomlást ígér. Mindezt olyan bravúrosan valósítja meg, hogy a tizedik perctől csak a szemünket törölgetjük a kacagástól. Az alaphelyzet egészen sablonos „színház a színházban” komédiát ígér: egy vidéki színtársulat bemutatójának vagyunk tanúi, amely először csak akadozik, majd szó szerint összeomlik. Lenyűgöző pontossággal esnek darabokra a színpad elemei, a néző pedig nem tehet mást, mint élvezi a káoszt. A magyar színészek egészen kiválóak, a Westenden futó nagy sikerű előadás szereplőihez mérten is tudnak újat, izgalmasat, emberit mutatni, noha a koncepció teljes egészében Londonból érkezett a Révay utcába.

Játék a kastélyban – székesfehérvári Vörösmarty Színház

A legtöbb színházrajongó már látta néhányszor Molnár Ferenc klasszikus bohózatát, az előadás évek óta szerepel a Vígszínház műsorán is. Egészen üdítő és friss viszont a székesfehérvári Vörösmarty Színház bemutatója, amely a Mohácsi fivérek átdolgozását veszi alapul. Szikora János lendületes rendezése kiváló színészi alakításokkal párosul.

Hogyan értsük félre a nőket? – Csányi Sándor önálló estje a MoMKultban

Lehet-e egy nőnek elég cipője? Lehet-e őszintén felelni a „fogytam?” kérdésre? Ilyen és ehhez hasonló témákat vet fel Csányi Sándor egyszemélyes előadása. A válaszokat ne a színművésztől reméljék, amit viszont kaphatnak, az egy szórakoztató, humoros este.

39 lépcsőfok – Játékszín

Ha a cím Alfred Hitchcock filmjét juttatja az eszükbe, jó úton járnak. De hogy miként lesz az üldözéses kémdrámából a Játékszín színpadán mulattató vígjáték? Horgas Ádám vetítésekkel tarkított rendezésében a több tucatnyi szerepet mindössze négy színész játssza, akik elképesztő tempóban váltogatják a karaktereket, ami igazi kacagtató stílusbravúr.

Kaktuszvirág – Belvárosi Színház

Az előadás zenés változatával a magyar közönség több alkalommal is találkozhatott az elmúlt évtizedekben. Ez az, amiben felcsendült Bodrogi Gyula és Voith Ági előadásában a Jamaicai trombitás című nóta. Egy nőcsábász fogorvos története, aki feleséget hazudik magának, majd hosszas bonyodalmakon keresztül ott találja meg a boldogságot, ahol nem is remélte. Novák Eszter rendezése az eredeti Broadway-változatot veszi elő, amelyből a híres film is készült Walter Matthau, Ingrid Bergman és Goldie Hawn főszereplésével.

Egy csók és más semmi – Thália Színház

Habkönnyű operett Eisemann-dalokkal, remek színészekkel, lendületes, kiváló koreográfiával Juronics Tamás rendezésében. Nem harsányan kacagtató, mégis mulatságos előadás, amely után akaratlanul is a bájos, szerelmes dallamokat dudorásszuk majd hazafelé menet.

Francia rúdugrás – tatabányai Jászai Mari Színház

Könnyű, frivol, helyenként sikamlós komédia férfiakról és nőkről, nőkről, férfiakról külön-külön is, és ha nem tudják, mi az a francia rúdugrás, az előadásból ezt is megtudhatják. A rendező Crespo Rodrigo.

Nyitókép: Egy csók és más semmi, fotó: Puskel Zsolt