Szeptember 22. és október 1. között rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. Magyarországi és határon túli magyar színházak, valamint független társulatok pályázhattak előadásaikkal, amelyek közül 13 produkció lesz látható a fesztivál oldalán.

A fesztivál alatt a nézők számára korlátlanul érhetők el olyan színházak és társulatok előadásai, mint például a Madách Színház, a Katona József Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Játékszín, a Táp Színház vagy épp a Dollár Papa Gyermekei.

A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza: Für Anikó színművész, Lőkös Ildikó dramaturg, Komáromi György színházmenedzser, Widder Kristóf színész-rendező és Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. Továbbá az Art is Business, a Papageno és a radiocafé különdíjait is átadják. A szervezők a nézők szavazataira is számítanak, hiszen ezek alapján ítélik oda a Közönségdíjat.

Az eSzínház Fesztivál ’23 célja kettős: egyrészről geográfiai korlátokat leküzdve megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára határon innen és túl.

Az eSzínház Fesztivál ’23 a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti meg, így támogatva munkájukat, működésüket. A fesztivált szakmai beszélgetések, élő bejelentkezések és interaktív közönségtalálkozók kísérik. Minden előadás a fesztivál teljes időtartama alatt megnézhető akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel.

Nyitókép: jelenet a kecskeméti Ciróka Bábszínház Barguzin – lehullt csillag fénye című darabjából. Fotó forrása: Art is Business