A nyári fesztivál különleges, és kiemelkedik a fővárosi kulturális események sorából, mert hidat képez a színházi évadok között ? fogalmazta meg Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes. Kiemelte: a szabadtéri színpadok nyáron lehetőséget kínálnak, hogy a külföldi turisták és a magyarok el tudjanak merülni a kultúrában. A kereslet óriási nemzetközi szinten is, évente 800 ezer hazai és külföldi látogató fordul meg a Budapesti Nyári Fesztiválon. A főpolgármester-helyettes hozzátette: öröm, hogy a városfejlesztés is hozzájárulhatott a rendezvényhez, hiszen megújult a Margitszigeti Szabadtéri Színpad.

 

margitszigeti_szabadteri_geberle_berci

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: minden eddiginél több sztár és szuperprodukció mutatkozik be a Budapesti Nyári Fesztiválon június, július és augusztus hónapokban. A több mint száz programot kínáló fesztivál a budapesti nyár minőségi kulturális tartalommal és jelentős turisztikai vonzerővel bíró rendezvénysorozata, amely folyamatosságot biztosít a főváros életében, erősítve Budapest, a négy évszak fesztiválvárosának hírnevét.

 

A Magyar Állami Operaház is kilép a kőszínházi keretek közül, és a csillagos ég alatt mutatja be az Otellót és a Traviatát. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta, hogy a Traviata Anger Ferenc új rendezésben látható június 24-én és 26-án Miklósa Erika és Giuseppe Filianoti olasz tenor főszereplésével. A Magyar Állami Operaház zenekarát és énekkarát Héja Domonkos vezényli. Anger Ferenc a sajtótájékoztatón megjegyezte: óriási élmény a számára, hogy harmadjára rendezhet a szabadtéri színpadon. Hangsúlyozta: a Traviata óriási kihívás, hiszen tabukra épülő, rendkívüli történet, amelynek nem könnyű megtalálni az intimitását, emellett szeretne a nézőknek újat mutatni: új látványt, gondolatot átadni az előadással. Szeretne szakítani a sztereotípiákkal is, a sikerre pedig garancia Miklósa Erika művésznő, aki tudja, hogyan kell ezeket a sztereotípiákat lebontani, és elvarázsolni a közönséget.

 

Az Otello szabadtéri bemutatóját július 29-én és 31-én tekinthetik meg a nézők Desdemona szerepében Rost Andreával, a címszerepben Marc Heller amerikai tenorral. A Magyar Állami Operaház zenekarát a külföldön is elismert fiatal karmester, Madaras Gergely dirigálja.

 

margitszigeti_szabadterigeberle_berci

A Szegedi Nemzeti Színházból is különleges darab érkezik a fővárosi ég alá: az Evita musicalről Juronics Tamás, a darab rendezője mesélt, kiemelve: hatalmas stáb fogja megtölteni a színpadot, ugyanis 24 tagú énekkar és külön tánckar is szerepel a darabban, amelyben keveredik ének, tánc és játék. Az előadásban fellép a Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara is.

 

A Szabad Tér Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös bemutatójáról, a Shakespeare királynője című darabról maga az író: Bereményi Géza árult el részleteket. Hangsúlyozta: történetében olyan szereplőket vonultat fel, akik valóban éltek a reneszánsz Angliában, és a történelmi tényekhez is igazodik a szöveg. Erzsébet királynő uralkodásának utolsó éveiről szól a darab, amely az angol drámaíró politikához való viszonyát is színre viszi. A főszerepet Udvaros Dorottya játssza majd.

 

Rákász Gergely orgonakoncertjét is hallhatják majd a nézők. A művész ötödik alkalommal vendége a Városmajori Szabadtéri Színpadnak. ?Nemcsak tízezer hang van egy koncerten, hanem a zeneszerzők élete is felelevenedik. Ők a lelküket komponálták az öt vonal közé! Itt hagyták nekünk a szívüket, amelyeket a zenében fel lehet szabadítani és kapcsolatba lehet hozni az emberekkel? ? mondta lelkesen a zenész.

 

Részletes programok:

A Budapesti Nyári Fesztivál a Nemzeti Filharmonikusok nyitókoncertjével kezdődik június 10-én, amelyen közreműködik Yuja Wang kínai zongoraművész, vezényel: Kocsis Zoltán. Igazi szenzációnak számít majd a Három tenor a Margitszigeten című operagála. A népszerű koncert-show hagyományát felújító világpremieren három fiatal, a nemzetközi színpadokon már bizonyított sztártenor ? az amerikai James Valenti, a német Martin Mühle és a francia Sébastien Guéze ? kel versenyre a közönség kegyeiért az operairodalom legromantikusabb dallamaival. Közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel Halász Péter. Lesz lassan már hagyományosnak számító szimfonikus filmzenekoncert is Oscar/Zene címmel Nic Raine karmester és a Budapest Symphony Orchestra közreműködésével.

 

Újra éjszakai revüshow-val várják a műfaj szerelmeseit, ezúttal az illúzió és a mágia jegyében összeállított egyedi programmal. A tízkor kezdődő, felnőtteknek szóló Magic Show-ban világhírű illuzionisták és Európában még nem látott attrakciók mutatkoznak be.

 

A musicalrajongókat az Eva Peron alakját és legendás személyiségét megelevenítő világklasszis Webber-musical, az Evita bemutatója várja július 8-án és 10-én. A 2016-os Shakespeare-jubileumhoz kapcsolódva, a két évvel ezelőtti nagysikerű Hamlet-vendégszereplés után újra a Margitszigeten vendégeskedik a londoni Shakespeare’s Globe, amely ezúttal A két veronai nemes című előadást mutatja be. A szerző legszebb szerelmes története, a Rómeó és Júlia az európai klasszikus balett fellegvárának számító Monte Carlo Balett előadásában elevenedik meg augusztus 5-én. A kiváló formában lévő társulat Jean-Christophe Maillot igazgató koreográfiáját adja elő Prokofjev zenéjére.

 

A jazz- és a könnyűzenét kedvelőket Stacey Kent koncertjével várják június 12-én. Az amerikai jazzdíva nagyzenekari felállásban tér vissza Budapestre, hogy ismét elkápráztassa a közönséget romantikus dalaival. A gitár világsztárja, Stanley Jordan pedig egyedi gitárkoncertjével örvendezteti meg a közönséget, ahol a kiváló gitáros-énekes, Alegre Corr?a (Brazília) játéka, valamint a nemzetközi hírű Horváth Kornél és Dörnyei Gábor ütőhangszeres művészek kifinomult és egyedi duója teremt kivételes zenei világot.

 

A Virtuózok tehetségkutató második szériájának legjobbjai augusztus 20-án adnak ünnepi gálakoncertet, a Magna Cum Laude zenekar pedig különleges akusztikus-szimfonikus koncerttel búcsúztatja a nyarat augusztus 25-én a Margitszigeten.

 

A programok mellett a fesztivál 2016-ban is számos élményszolgáltatást kínál: Aludjon Budapesten komplex turisztikai csomagajánlatokat, a saját kikötőbe érkező MAHART színházi hajójáratot, a Margit Terasz étterem szolgáltatásait, újdonságként VIP-teraszt és az IBUSZ irodákban elérhető ötcsillagos csomagajánlatokat. A szervezők nem emelnek a jegyárakon, és most is számos elővásárlási kampányt szerveznek. Újdonság, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál ingyenes mobilalkalmazással idén még egyszerűbben, gyorsabban és kényelmesebben lehet hozzájutni az új információkhoz és a belépőjegyekhez. Érdemes figyelni a színház weboldalát, hírleveleit, Facebook- és Instagram-oldalát is.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a BKV gondoskodik a látogatók utazásáról, a 26-os buszok szállítják a színházba a vendégeket, és hazafele is mindenkit megvárnak, illetve sűrített járattal közlekednek a buszok. Aki hajóval szeretne érkezni, az is lehetséges, hiszen a romantikus nyár része a kivilágított hidak, a Vár és a Parlament szegélyezte Dunán hajókázni.

 

Részletes program: www.szabadter.hu.

Készítette: Wéber Anikó

Fotó: Geberle Berci