_D0A5145_Copy
Art Market Budapest 2018 sajtótájékoztatóját
október 2-án tartották a Millenáris C épületében

Négy kontinens, 25 ország, több mint ötszáz művész és többezer alkotás várja az idei Art Market Budapest látogatóit október 11. és 14. között a budapesti Millenáris. Közép- és Kelet-Európa elsőszámú és Európa egyik számottevő képzőművészeti vására a színes és izgalmas válogatáson túl debütálásokkal, valamint tengerentúlról érkező szaktekintélyekkel is készül a műkedvelő közönség számára. A világ legnevesebb múzeumainak igazgatói és legjelentősebb képzőművészeti vásárainak vezetői, alapítói egy-egy előadás keretében beszélnek a művészeti piac alakulásáról, annak jelenéről és jövőjéről. Lássuk a részleteket!

Ahogy lassan már nyolc éve, úgy az idei Art Market is a Millenárison lel otthonra, ahol mintegy hatezer négyzetméternyi kiállítótér áll rendelkezésre az alkotások bemutatására. Ahogy Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. igazgatója az október 2-án tartott sajtótájékoztatón elmondta: a rendezvényhelyszín ?kulturális és turisztikai élménytérré? akar válni, ennek pedig az Art Market az egyik ?zászlóshajója?.

Az igazgató kiemelte, hogy az Art Market az első nagy rendezvény, amely a megújult térben kap helyet: 2017 decemberében csaknem 300 millió forintból újult meg a park, illetve a Millenáris C és B épületében gépészeti, energetikai és esztétikai megújulás is történt. ?Értjük az idők szavát, értjük a rendezvény szervezőinek, a rendezvényre látogatóknak és a kiállítók igényeit, ennek látható jelei vesznek éppen körbe minket? ? mondta Glázer Tamás. Hozzátette: a Millenáris életében az Art Market, és az Art Market életében a Millenáris olyan, mint a magánéletben egy jó partnerkapcsolat. ?Meghallgatjuk egymást, figyelünk a másikra és felemeljük a másikat arra a szintre, ahol a közös érdekek és a közös sikerek mindenki számára fontosak? ? fűzte hozzá.

_D0A5119_Copy
A jobb oldalon Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. igazgatója

És hogy mi is fogadja a közönséget ebben a hatalmas és megújult térben? Ledényi Attila, az Art Market igazgatója elmondta, hogy az idei vásár fókuszában a Visegrádi Csoport négy országa ? a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ? áll. ?Szeretnénk ezeket a diplomáciai kapcsolatokat erősíteni és kulturális tartalmakkal relevánssá tenni, hogy a politika szintjén megfogalmazott visegrádi együttműködés kortárs művészek bevonásával élővé, kézzelfoghatóvá váljon? ? mondta az igazgató. Ehhez a tematikához több program is kapcsolódik a 2018-as Art Marketen.

A kiállítótérben visegrádi ?galériaszigetek? létesülnek, a V4-országait pedig négy, különböző művészeti ágban alkotó művész képviseli majd. Tomek Baran lengyel festőművész, Lukáš Rittstein cseh szobrászművész, Robitz Anikó magyar fotóművész, valamint Erik Sikora szlovák médiaművész még kevéssé ismert nevek a nemzetközi piacon, munkásságuk viszont érdemessé teszi őket a hírnévre, amelyhez talán az Art Marketen történő bemutatkozásuk révén közelebb juthatnak. A Visegrádi Csoport tematikájára épül a Visegrad Contemporary fesztivál is, amely kilép a Millenáris tereiből és Budapest több galériájában mutatja be a négy ország művészetét. A képzőművészeti vásár így helyet kap az A38 Galériában, ahol két nemzetközi jelentőségű hazai magángyűjtemény mutatkozik be, kiegészül a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, illetve a Latarka Galériában a New Visegrad Photography című kiállítással, a négy ország frissdiplomás művészeinek alkotásaival. Az Esernyős Galériában a Lebegésre teremtve című tárlat mutatja be a lengyel képzőművészetet ? az óbudai helyszín nem véletlen, hiszen a budapesti kerület testvérvárosi kapcsolatban van a varsói Bemowo kerülettel. Mindezeken túl október 13-án Visegrádi Napot (Visegrad Day) tartanak, amelyen művészprezentációkon és beszélgetéseken lehet részt venni.

?Több szempontból volt fontos, hogy ezt a döntést meghozzuk. Egyrészt a nemzetközi műtárgypiacon az elmúlt években egyre erősödik az érdeklődés Közép-Európa művészete iránt, ezt a tendenciát mi is szeretnénk megerősíteni azzal, hogy az idei Art Marketen Közép-Európára irányítjuk a figyelmet. Másrészt az év első felében lezajlott Magyarország elnökségi választása a Visegrádi Csoporton belül, ennek keretében Budapest központi pozíciót tudott elfoglalni a régió és a V4-ek szempontjából is. Nem titkolt szándékunk, hogy ezt a központi pozíciót is erősítsük? ? mondta Ledényi Attila.

_D0A5096_Copy
Középen Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító igazgatója

A képzőművészeti vásár másik kiemelt rendezvénye az Inside Art című szakmai konferencia, amelyen különböző szaktekintélyek tartanak előadásokat a művészeti vásárok jelenéről és jövőjéről, a műgyűjtési trendekről, a kulturális együttműködés fontosságáról, valamint a fotóművészet egyre növekvő jelentőségéről. Az előadók között olyan, a művészeti világban meghatározó szerepet betöltő személyek lesznek, mint Alex Nyerges, a Virginiai Szépművészeti Múzeum igazgatója, Howard Greenberg galériatulajdonos és műgyűjtő szintén New Yorkból, Frank Lasry, az Art Bassel nemzetközi műtárgypiaci seregszemle igazgatója, Carlos Urroz, az ARCOmadrid igazgatója és mások mellett Cécile Schall, a párizsi Fotofever művészeti vásár igazgatója. A konferencián belül október 13-án tartják meg a Visegrádi Napot, másnap, október 14-én pedig külön napot szentelnek a fotóművészetnek, illetve kiemelt figyelmet kap a műgyűjtés, a nemzetközi vásárok jövője is.

?Fontos tényező az idei évben az a visszajelzés, amelyet az Art Market Budapest a nemzetközi műtárgypiac és művészeti élet kiemelt szereplőitől kap. Az idei évben azt tapasztaltuk, hogy szinte bárkinél el tudtuk érni, hogy a szakmai programokban részt vegyen, legyen szó akár egy magasrangú, nehezen megközelíthető művészeti vendégről. Gyakorlatilag mindenki elfogadta a meghívásunkat? ? fűzte hozzá az igazgató.

_D0A5218_Copy

Ledényi Attila elmondta azt is, hogy debütálás is lesz az idei Art Marketen: premier előtt vetítik a Ruben Brandt, a műgyűjtő című magyar animációs filmet. ?Ennek a műnek az a jelentősége, hogy olyan magyarországi produkcióról van szó, amelynek globális a jelentősége és a hatása. Jól borítékolhatóan a következő hónapokban a Ruben Brandt lesz a nemzetközi filmfesztiválok kedvence? ? magyarázta. A konferencia keretében tartja meg rendhagyó és izgalmas, eddig sosem publikált következtetéseket tartalmazó előadását Barabási Albert-László hálózatkutató professzor a művészeti világban történő sikerek elérését támogató tényezőkről. ?Nem művészeti, hanem kifejezetten hálózat-kutatási előadást fogunk hallani arról, hogy a kutatócsoport a megszerzett adatbázisokból milyen következtetésre jutott: vajon mitől függ a siker, és milyen módon számszerűsíthető az a művészetben?? ? tette hozzá Ledényi.

Már a tavalyi Art Market Budapestnek is kiemelt rendezvénye volt a fotóművészeti szekció, az Art Photo Budapest, ez idén sem lesz másként. Az Inside Art keretében megrendezett egynapos, október 14-ei fotóművészeti konferencia mellett a hétvégén megrendezik a Budapest Photo Weekend fesztivált is, amelyen művészprezentációk, könyvbemutatók színesítik a programot. A fotóművészeti szekció idén három kontinens művészetéből válogat, és természetesen a hazai fotóművészet is kiemelt szerepet kap. Az Art Market Budapest fotórészlegén olyan neves alkotók is megjelennek, illetve állítanak ki, mint Jimmy Nelson, a kihalófélben lévő törzsekre fókuszáló fotográfus, a provokatív munkáiról és habitusáról ismert, brit származású Thomas Hodges, valamint az izraeli Michel Platnic. A kiállítók között pedig szerepel Lusien Hervé magyar származású világhírű fotográfus, továbbá számos, az 1970-es évek neoavantgárd fotóművészetét képviselő alkotó és kiváló hazai fotográfus, köztük Robitz Anikó, akit a V4-részleg díszvendégének is választottak.

_D0A5194_Copy
dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes

Ahogy Ledényi Attila elmondta a sajtótájékoztató elején: az Art Market második otthona Budapest. A sajtóeseményen dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese kiemelte, hogy a magyar főváros egyre kedveltebb turisztikai célpont, különösen a kulturális intézmények, a fesztiválok és a programok széles és gazdag választéka miatt. ?Igazán attól szép a főváros kulturális élete, hogy rengeteg alulról jövő, egyéni kezdeményezés van itt, amelyek kisebb eseményeket egymás mellé rendezve gazdagítják a hazai kulturális életet. Ezek között kiemelt szerepe van az Art Markettel való együttműködésnek is? ? magyarázta a főpolgármester-helyettes hozzátéve, hogy az utóbbi három évben a főváros mintegy 40 millió forinttal támogatta a rendezvény megvalósulását.

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond