Értéket teremtő művészeket kell támogatni

Egyéb

?A 62 évem alatt kétfajta korszakot éltem meg: az analóg kádárizmust 1989-ig, amikor mi teremtettük meg a trendet, illetve a digitális kádárizmust 1990-től, amikor mások mondták és mondják meg, mi a divat? ? mutatott rá Réz András. A filmesztéta kifejtette: az analóg kádárizmusban a divat fogalma nem volt értelmezhető, a fiatalok együtt alkottak közösséget, a média diktálta irányokkal nem törődtek. Most, a többpárti diktatúra korában Réz András szerint ez már nem működik: megosztja a fiatalokat, nem tudnak egymással szemléleti formákat, trendeket teremteni. ?Ami körülvesz minket, az a hatalomipar, nincs köze ahhoz, amit fiatalok maguk teremtenének? ? emelte ki a filmesztéta.  Ahelyett, hogy személyesen osztanák meg a gondolataikat egymással, már csak a monitor előtt teszik ezt meg ? tette hozzá.

Imre Zita a Központ támogatásai kapcsán hangsúlyozta: fontos, hogy a fiatal feltörekvő tehetségeknek adjanak valamilyen segítséget, amely nem feltétlenül pénzt jelent. ?A tavalyi diákhitel-pályázatra beadott művek 80 százaléka művészeti alkotás ? fotó, festmény ? volt. Szívesen támogatjuk a fiatalokat, ugyanis Magyarországon nem nagyon van tér bemutatkozni? ? magyarázta Imre Zita. A marketingigazgató hozzátette: nehéz eldönteni, hogy kiket támogassanak, hiszen fontos, hogy érteket teremtsen, de közben ismert és szeretett művész legyen.

Imre Zita azt is elmondta: amikor pénzt fektetnek egy produkcióba, természetesen ahhoz kell igazodniuk, hogy a megcélozni kívánt korosztály mit néz, mire kíváncsi. ?Egy múlt évi közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a médiafogyasztási szokások közül a tévénézés vezet a 14-20 évesek körében.? Réz András erre reagálva kifejtette: mindenféle ?tévénézést? ? a digitálisat is ? együtt vesznek figyelembe a felmérések elkészítésekor, így a real time-tévénézés ? ami ma már nem divat ? nem jelenik meg a kutatásokban: ezt pedig nem is érdekük megmutatni, hiszen a hirdetőket semelyik csatorna nem szeretné elveszíteni. ?Szomorú, hogy például a köztévé megpróbálja megverni az RTL Klubot, holott nem ez lenne dolga. Celebeket hoz csak azért, hogy növelje a nézettséget, de például magyar filmeket nem nagyon sugároz ? pedig ezt tényleg muszáj lenne? ? jegyezte meg Réz András. Hozzátette: vissza kellene állnia a világ tisztességének, az értékközösségnek.