Május 7-ig lehet megtekinteni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát, az Essentia Artist a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

DSC_0138_16.jpg
Essentia Artis. Fotó: MMA

Az Essentia Artis Őrizni – Használni – Teremteni alcímű tárlata átfogó képet nyújt 41 kortárs, ötven év alatti magyar alkotó gondolkodásmódjáról, szellemi és érzelmi hátteréről, inspirációinak forrásairól az MMA székházának 6. emeleti kiállítótereiben. A százötven alkotást bemutató kiállítás kurátorai iski Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Szandra. A tárlathoz a kiállítótérben áprilisban (péntekenként) különböző kísérőprogramok kapcsolódnak.

Április 5-én 5 órától az ókori művészet, irodalom és esztétika iránt érdeklődőket várja Hajdú Attila, aki Kallistratos Ekphraseis (Leírások) című munkáját mutatja be. A szerző tizennégy szoborleírása voltaképpen tizennégy prózavers, tizennégy vízió a görög szobrászatról – a neoplatonikus esztétika, a költészet és a képzelet egyvelege. Ezt követően iski Kocsis Tibor Fókusztávolságok – Analógiák és kontrasztok a kortárs képző- és iparművészetben című tárlatvezetése a kurátor személyes szakmai megközelítésén keresztül kívánja feltárni a fiatal és középgenerációs tárgyalkotók különböző művészeti ágak közötti átjárási pontjait. Kiemelten fókuszál a művészettörténeti kánon örökségére, a korunkra jellemző gazdag anyaghasználatra, valamint a művészeti ágak között megjelenő azonos és változó stiláris jegyekre.

Április 12-én 5 órától Horváth Márk bábművész olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy minden rítus színház, és minden színház rítus-e, illetve hogy bábszínháznak tekinthető-e a katolikus liturgia. Horváth hároméves ösztöndíjprogramja során a színházi absztrakció középkori megjelenési formáit kutatta a keresztény szakrális cselekményekben. Előadásában végigvezeti az érdeklődőket alaptéziseitől a különféle szakelméletek kifejtéséig; a garamszentbenedeki úrkoporsótól a kortárs bábszínházig. A programot követően Átváltozások – Az elemi design mikroorganizmusaitól az emberléptékű szobrokig címmel Mogán Orsolya tart tárlatvezetést az Essentia Artis kiállításában, ahol együtt szerepelnek iparművészeti, képzőművészeti, népművészeti, fotó- és filmművészeti alkotások. Arra tesz kísérletet, hogy feltárja a kapcsolódási pontokat, a műfajok közötti átjárhatóságot és a gazdag anyaghasználatban, technikában rejlő, átváltoztató erejű lehetőségeket.

Április 19-én 5 órától Afrikai hangok Közép-Amerikából címmel a marimba fejlődéstörténetéről tart előadást Mucsi Gergő. Hogyan kerülhetett egy afrikai hangszer Közép-Amerikába? Guatemalában miért tartják nemzeti kincsnek? Mi köze a pókselyemnek és a darázsviasznak a marimba hangjához? Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar adjunktusa előadásában mindezekre és még sok más izgalmas kérdésre is választ ad.

Május 3-án 5 órakor iski Kocsis Tibor finisszázs tárlatvezetésével zár a programsorozat.

y4mABKmtojcjn357TZHtNKw1YiohUPpr83bc3SVus4zlH1M1W1MLuRuG4jPQz4YVG04LzLNcLCm0HCdHe5UVhJS8TcH6_VWGAYeFun9jT6FsT9YuF-rowhU1ORflYYbair2kA2sdJPIKNb1kK844onS2t_TWGDXyIr5aZqDFqObOUqQd60O-FJXjYNsK71iFeUgPuVts_EB-6AruNQY0Vb.jpg
Essentia Artis. Fotó: MMA

A május 7-ig zajló Essentia Artis programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A tematikus programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. Részletes információ itt található.

Az Essentia Artis kiállítás és programsorozattal párhuzamosan április 2-ig lehet még pályázni a 2024–2027-es időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). Az ösztöndíjjal kapcsolatos további információk megtalálhatók az MMA MMKI osztondij.mma-mmki.hu honlapján.