fbpx

Esterházy-műkincsekkel mutatkozik be az Iparművészeti Múzeum a Kínában

A negyedik alkalommal megrendezett Selyemút Hete elnevezésű rendezvénysorozat díszvendégeként az Iparművészeti Múzeum luxus selyemszöveteket, bársonyokat, valamint díszfegyvereket mutat be a fraknói Esterházy-kincstár gyűjteményéből a kínai Csöcsiang tartományban található Hangcsouban.

A 16-17. századi, gazdagon díszített, kiemelkedő értékű magyar főúri textilemlékekből álló reprezentatív kiállítás június 25-étől augusztus végéig lesz látható a Kínai Állami Selyemmúzeumban. A tárlaton 34 különleges műtárgyat mutatnak be. Az Esterházy-család férfitagjai által viselt, ereklyeként őrzött díszöltözeteken kívül láthatók lesznek különleges selyemszövetből szabott kárpitok, valamint az ünnepi alkalmakkor használt díszöltözetek, díszfegyvertokok és díszfegyverek.

A kiállítás részét képezi egyebek mellett az Esterházy Pál nádor ruhatárából származó, 1680 körül készült dolmány, melynek egész felületét aranyozott ezüstzsinórból és fonalból készült csipkesávok borítják. Szintén látható lesz a 17. század elejéről, herceg Esterházy Pál ruhatárából származó, különleges mente is.

A nagyközönség egy 1648-ban Isztambulban készült, a ló szügyét is beborító török lótakarót, valamint a 17. század közepéről származó magyar hímzett dísznyerget is megtekinthet a tárlaton. A kiállítás kiemelkedő darabja a maga nemében is egyedülálló, 16. századi perzsa szafavida selyemkárpit, amely a szafavida uralkodót, I. Tahmászp sahot és vendégeit ábrázolja népes udvara körében. A kincstár anyagának válogatásakor a tárlatot összeállító szakemberek a korszak legértékesebb selyemszöveteiből készült műtárgyaira helyezték a hangsúlyt olyan módon, hogy a 16-17. századi magyar főúri életmódot reprezentáló tárgyak felvonultatásával betekintést nyújtsanak a kor magyar ünnepeinek, divatjának, lakáskultúrájának és hadászatának történetébe is.  

A kiállításon szereplő viseletek anyaga koruk legértékesebb itáliai, spanyol, török és francia szövetei, amelyeket aranyozott ezüst- és ezüstfonalas paszománygombok, spanyol arany- és ezüstcsipke, ékkövek, gyöngyök és korallok díszítenek. Az Esterházy-kincstár textilemlékeit a Budapesti Iparművészeti Múzeum őrzi, és bár a második világháborúban súlyos károsodás érte a gyűjteményt, az elmúlt évtizedek gondos restaurátori munkájának köszönhetően ismét méltó módon képviselik az egykori magyar főúri gyűjtemények gazdagságát. A kiállítás rendezésében restaurátorként Moór Anikó, Nagy Rebeka, valamint Hargitai Ottó vettek részt.

Nyitókép: Moór Anikó textilrestaurátor Esterházy Pál mentéjét és dolmányát készít elő a szállításhoz. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A rovat további cikkei