tarja_stratovarius2_20181028
Fotó: musicclub.barbanegra.hu

A Nordic Symphony című európai turné keretében áll ismét a hazai közönség elé a finn énekes-dalszerző, Tarja Turunen. A művésznő nemzetközi hírnevét az egyik legismertebb északi szimfonikus metalzenekar, a Nightwish tagjaként szerezte. Az együttesben töltött kilenc év alatt számos arany- és platinalemezzel gazdagodott, majd 2005-ben szólókarrierbe kezdett. Mostanáig négy nagysikerű, díjnyertes albumot: My Winter Storm (2007), What Lies Beneath (2010), Colors In The Dark (2013), The Brightest Void / The Shadow Self (2016) és több mint 800 színpadi szereplést tudhat a háta mögött. Legutóbbi lemeze, a váratlanul sötét és borongós hangulatú From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas) 2017-ben jelent meg.

 

tarja_turunen
Tarja Turunen
Fotó: tarjaturunen.com

Az 1984-ben útjára induló Startovarius az egykori Black Waterből nőtte ki magát. Az együttes több mint 30 éves fennállása óta jó pár komolyabb válságot vészelt át sikeresen, 16 stúdióalbumot és számos előkelő pozíciót mondhat magáénak a nemzetközi zenei ranglistákon. A kisebb-nagyobb buktatók nem hagytak mély nyomot a zenekar sikertörténetében, a dübörgő progresszív metal és a melodikus dallamok kiváló ötvözetének köszönhetően a Stratovarius a mai napig a legbefolyásosabb és legkedveltebb power metal bandák közé tartozik. A közelmúltban kiadott ?Best of? albumuk 29 számot tartalmaz legemlékezetesebb szerzeményeikkel és a közönségkedvencekkel, emellett pedig munkálkodnak mind a 16 korábbi lemezük újrakiadásán, természetesen bónusz tartalmakkal. (Ez utóbbit már el is kezdték az eredetileg 1998-ban kiadott Visions Of Europe-pal, valamint az 1999-es Destinyvel.) A Barba Negrába új anyaggal érkeznek, a szeptember 28-án kiadott Enigma: Intermission II-val, amely akár a 2001-es Intermission elnevezésű válogatás folytatásának is tekinthető, és az új dalok mellett négy, korábban ki nem adott orkesztrális dalverzió is felkerült rá.

Stratovarius
Stratovarius
Fotó: stratovarius.com

Mindkét együttes számára ismerős a hazai színpad, ám ritka az olyan este, amely ennyire gazdag szimfonikus metalban. Kíváncsian várjuk azokat a meglepetéseket!