Grieg, Nielsen és Sibelius darabjaival készül a társszervező Budapesti Fesztiválzenekar a Müpa két előadótermében 2024. február 4-én. A zenekart ezúttal a finn Anna-Maria Helsing vezényli.

A Zenei maratont a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezi. A délelőttől késő estig zajló hangversenyek általában egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban.

A jövő februári maraton a skandináv mesterek, különösen a norvég Edvard Grieg, a dán Carl Nielsen és a finn Jean Sibelius előtt tiszteleg. A zord, fenséges tájairól és természeti kincseiről ismert Észak-Európa a zenében is különleges jelenség, a késő romantikus északi komponisták pedig szülőföldjük szépségeit, néphagyományaikat, ősi hiedelemvilágukat is beemelték műveikbe.

A fellépők a hagyományoknak megfelelően a magyar szimfonikus zenekarok válogatott képviselői, de a hazai előadók mellett nemzetközi sztárfellépője is lesz a maratonnak. A svéd Miah Persson dalestjén ritkábban hallott északi zeneszerzők dalai is felcsendülnek, a világhírű szopránt Magnus Svensson kíséri zongorán. A Fesztiválzenekar zenészei szimfonikus és kamaraformációban is fellépnek a nap programján, Sibelius első szimfóniáját ezúttal a finn Anna-Maria Helsing vezényletével adják elő.

Az elmúlt 15 évben Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt a zenei maraton főszereplője. Beethoven kétszer is sorra került, és arra is volt már példa, hogy a program két zeneszerző, Ravel és Debussy műveiből merített. A sorozat művészeti vezetői Fischer Iván és Káel Csaba, a maraton 2024. február 4-i, tervezett részletes programja az esemény oldalán olvasható.

Nyitóképen a Budapesti Fesztiválzenekar.