Az eSzinház, az ország első hazai fejlesztésű, a színházi szakma aktív bevonásával létrejött online előadóművészeti streaming platformja. A 2020 szeptembere óta működő szolgáltató eddig több, mint 10 000 nézővel rendelkezik olyan színházak előadásainak bemutatóival, mint a Katona József Színház, a Vígszínház vagy a Radnóti Színház.

Október óta már az Örkény Színház „Örkénystream”-jének kizárólagos szolgáltatója. Novemberben és decemberben a Szépművészeti Múzeum Textúra című előadásai mellett zenei koncertek is felkerülnek a kínálatba. Többek között a Djabe és a Budapesti Fesztiválzenekar előadásait nézheti és hallhatja a közönség, tökéletes audiovizuális élménnyel párosítva.

Az online tér iránti nyitottságot az mutatja a leginkább, hogy

a látogatók 30%-a már külhoni magyar néző.
Iván, a rettenet
Fotó Radnóti Színház

Az eSzinház egyszerre törekszik előadások élő közvetítésére, másrészről már rögzített felvételek elérhetővé tételére.

A kezdeményezés kifejezett célja, hogy színházi „videótárat”, enciklopédiát hozzon létre a már felvett előadásokból, hogy így biztosítson lehetőséget arra, hogy a kiemelkedő színvonalú darabokat (sokszor színháztörténeti jelentőségű előadásokat) akkor is meg lehessen nézni, amikor már nem játsszák azokat.

Az eSzínház első élő közvetítése 2020. szeptember 23-án a Radnóti Színházból a Csapodárok című vígjáték volt, egyedi és exkluzív tartalmak közvetítése mellett. Októbertől kezdve az eSzínház az Örkény Színház „Örkénystream”-jének kizárólagos szolgáltatója. Így került sor arra, hogy az eSzínház közvetíthette élőben az első élő tévéközvetítésre is optimalizált bemutatót az Örkényből október elején (az Andromakhé című előadást).

A palettáján olyan szenzációs és egyedi élő előadások is megtalálhatóak, mint A padlás 1000. előadása a Vígszínházból, vagy éppen a 2020-as Pécsi POSZT versenyprogramjába bejutott Bánk bán a Katona József Színházból vagy éppen a Moliere – the Passion a Radnóti Miklós Színházból.

Novemberben már több, mint 10 előadást közvetít élőben az eSzínház, többek között az Örkény Színházból, a Katona József Színházból, a Vígszínházból és a Radnóti Színházból. A Szépművészeti Múzeum Textúra előadásai is a felületen keresztül jutnak el az online térben a nézőkhöz.

Az eSzínház rövidtávú célja az, hogy további művészeti ágakat kerüljenek a szolgáltatások közé.

Az eddigi előadások rövid videói itt találhatók.

Nyitókép: Mesél a bécsi erdő az Örkény Színházban.