A szabadtéri tárlat a város központjában, a Városház téren látható. Székesfehérvár olyan történelmi szakrális helyszín Magyarországon, amely párhuzamba állítható az eucharisztia üzenetével, továbbá az 1938-as Budapesten megrendezett eucharisztikus világkongresszus több kísérő rendezvényének is otthont adott. Az akkori eseményen Pacelli bíboros, a későbbi XII. Piusz pápa is a városba látogatott.

 „Az eucharisztia által Jézus jelenléte átjárja a mindenséget. Meg kell, hogy tanuljuk a láthatatlant észrevenni, a halhatatlant felfogni. Minden beszél nekünk Istenről, minden hozhat nekünk örömhírt Jézustól, csak vegyük észre, halljuk meg, fogjuk fel. A művész ezt az üzenetet hozza. Arra tanít, hogy a maga eszközeivel megmutatva a titkot, a misztériumot, tanítson meg látni, hallani, érteni. Tanítson meg hinni, hittel élni, tanítson a legteljesebb élet felfedezésére, befogadására” – mondta Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök.

NEK2020 – Az MMA szabadtéri tárlata Székesfehérváron. Forrás: MMA

 „Az MMA képzőművészeti tagozatának tagjai, valamint az általuk meghívott művészek a klasszikus festészeti, plasztikai technikával kifejezett gondolataik mellett a fotográfiára, a digitális képalkotáson alapuló eszközök használatára alapozott műveikkel jelennek meg a város szívében, a szimbolikus emlékmű, az Országalma közelében. A pünkösd előtt nyíló kiállításon huszonnyolc alkotó az európai kultúrát alapvetően meghatározó keresztény vallási hagyomány és művészet erejéről, valamint a 21. századi, mai napig érvényes szellemi hatásáról tesz tanúságot” – emlékeztetett a kiállításmegnyitó alkalmából Stefanovits Péter képzőművész, az MMA képzőművészeti tagozatának vezetője.

A kiállítókat és műveiket is tartalmazó leporelló letölthető a Magyar Művészeti Akadémia honlapjáról.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust eredetileg 2020 szeptemberében rendezték volna meg Budapesten, a koronavírus-járvány miatt azonban elhalasztották, és idén szeptember 5. és 12. között tartják meg. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A rendezvény záró szentmiséjén Ferenc pápa is részt vesz.

Nyitókép: NEK2020 – Az MMA szabadtéri tárlata Székesfehérváron. Forrás: MMA