A sorozat alkotásra és közös gondolkodásra hív, együtt a múzeumi munkatársakkal. A szabadtéri sorozat célja a figyelemfelkeltés mellett a múzeum szakmaiságának és gazdag gyűjteményi anyagának új formában történő bemutatása.

A Néprajzi Múzeum jelenleg zárt ajtók mögött készül a költözésére, ezért idén októberben közvetlen találkozásokon keresztül, első kézből osztja meg közönségével az aktualitásokat, izgalmas felfedezéseket. Az Etno Pop-up sorozatban szombatonként történetének korábbi helyszínein bukkan fel egy látványos installációval, melyet színes aktivitások kísérnek. Etno-color óriásszínező, fotófal, digitális népi tetoválás, műtárgy-rejtvény, mini-workshopok, kézimalom őrlemény receptekkel, viseletek és igazi busók is várják az érdeklődőket.

„Kommunikációs felületeinken és rendezvényeken is tapasztaljuk, mekkora az érdeklődés a költöző Néprajzi Múzeum és felbecsülhetetlen értékű gyűjteményei iránt. Célunk volt a nagy érdeklődésre közvetlen formában reagálni, miközben azt is megmutatjuk, az etnográfia nem csupán letűnt korokról, hanem kortárs világunkról is mesél” – mondta dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója

A köztéri megjelenés arra is rávilágít, hogy a néprajz mindenütt jelen van, az etnográfia körülvesz bennünket.

Ezzel párhuzamosan a múzeum az online térben is erőteljesebben megjelenik, #etnoishappening címmel közösségi média felületeken folytat kampányt, mely által fontos kérdések és rejtélyes műtárgyak ismerhetők meg.