fbpx

Eurimages támogatás egy magyar részvételű családi mesefilmnek

A Tomi, Polli és a ház szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció gyártására 290 ezer euró (több mint 103 millió forint) támogatást szavazott meg az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages.

Az Eurimages decemberi döntésén 17 koprodukciónak szavazott meg gyártási támogatást, amelyek közül a Tomi, Polli és a ház szelleme volt az egyetlen animáció.

A stop-motion technikával készülő bábanimáció vezető animátora Papp Károly Kása magyar szakember, a forgatás hamarosan kezdődik a prágai Barrandov stúdióban. A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készülő alkotás rendezője a cseh Filip Posivac, akinek ez lesz az első egészestés mozifilmje.

A családi mesefilm történetében karácsony közeledtével fény és sötétség csap össze egy ódon bérházban, ahol Tomi, a különleges kisfiú és barátja, a bérház új lakója, Polli élnek át izgalmas kalandokat, és közös erővel felderítik a ház szellemének rejtélyét.

A film magyar koproducere Osváth Gábor, aki Filmfabriq nevű gyártócégével sok sikeres rövidfilmmel együtt jegyzi a Szép csendben és a Foglyok című egészestés alkotásokat. Mindkettő elérhető az NFI streaming platformján, a FILMIO kínálatában. Osváth Gábor korábbi animációs filmjei között szerepelnek Tóth Luca, Bucsi Réka és Turai Balázs fesztiválkedvenc filmjei, valamint a Hajótöröttek-sorozat.

Az Európa Tanács filmalapja nyáron 400 ezer euró (142 millió forint) gyártási támogatást szavazott meg a Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében, Műanyag égbolt címmel magyar-szlovák koprodukcióban készülő animációnak.

Ezzel az Eurimages idén összesen 690 ezer euróval (mintegy 245 millió forinttal) támogatott magyar részvételű közép-európai koprodukciókat.

Nyitókép: Tomi, Polli és a ház szelleme. Forrás: NFI

A rovat további cikkei