fbpx

Európa digitális kincsei – Újabb kiállítást nyit a Magyar Nemzeti Levéltár a Várkert Bazárban

A Magyar Nemzeti Levéltár Európa digitális kincsei címmel háromrészes kiállítássorozatot indított a Várkert Bazárban. A hat ország részvételével megalkotott sorozat második részeként nyíló Száműzetés, migrációs hullám és szolidaritás című tárlat május 6-tól várja a látogatókat Budapesten.

„Milyen mértékben fogadják be a közösségek azokat, akik reményekkel telve vagy rászorulóként érkeznek hozzájuk? Mennyire készek ezek a társadalmak szolidaritást vállalni az elnyomottakkal és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülőkkel szemben? Mekkora értéket tulajdonítanak annak a kulturális sokszínűségnek, amely az országhatárokon átívelő vándorlásból ered? A kiállítás a történelmi szempontból vizsgált kérdéseket és a hozzájuk kapcsolódó események sorozatát 47 kulcsdokumentum segítségével mutatja be” – olvasható a Magyar Nemzeti Levéltár közleményében.

A tárlaton a dokumentumok három fő kategóriába sorolhatók. Foglalkoznak a munkával kapcsolatos migrációval, bemutatják a háborúval kapcsolatos vándorlást és a politikai felkelésekhez, forrongásokhoz és üldöztetéshez kapcsolódó emberi áldozatokat is. Több dokumentum az emberi természet sötét oldalát mutatja be, számos történet viszont azoknak segít, akik reményt keresnek.

A szervezők emlékeztetnek rá, hogy az Európa digitális kincsei című kiállítás-sorozat második részeként nyíló tárlat a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, főként digitális formában történő bemutatása. A projekt nemzetközi konzorciuma ennek érdekében eddig három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre.  A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit.  

A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközökre. A digitális felületeken a fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D-s, végtelen futó videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

A Várkert Bazár rendezvényterméből nyíló kiállítás augusztus 5-ig ingyenesen látogatható. A tárlat az Európai Unió Kreatív Európa programja részfinanszírozásában jött létre a Várkapitányság támogatásával.

Nyitókép forrása: a Várkert Bazár Facebook-oldala

A rovat további cikkei