?Akik elindulnak ezen a ?versenyen?, azoknak lehetőségük lesz arra, hogy kulturális fejlesztési stratégiát mutassanak be. Teljesen új rendszer állt föl, tehát adminisztratív módon fogjuk kezelni a pályázatokat, később pedig nemzetközi zsűri fogja eldönteni, hogy ki nyeri el ezt a címet? ? fejtette ki Balogh Zoltán miniszter.


dsc_8883__copy_1_450x330.png
Fotó: Csákvári Zsigmond

A hosszú távú stratégia készítése, az európai dimenzió kiemelése, a kulturális és a művészeti tartalom, a megvalósítási képesség, a társadalmi kapcsolatok és végül a hatékony irányítás készsége azok a szempontok, amelyek alapján eldől majd, melyik városé lesz a nemes cím 2023-ban.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a kormány több mint húszmilliárd forinttal finanszírozza a Pécsi Tudományegyetem azon terveit, miszerint a jövőben szeretnék, ha az ott tanuló külföldi és magyar orvostanhallgatók száma a kétszeresére nőne.

?Ha hosszú távon akarjuk megerősíteni a magyar egészségügyet, akkor mindannak, amit úgy hívnak, hogy orvoselvándorlás, az ellenszerét kell megtalálni, ami egyrészt az itt tartás, másrészt az orvosi egyetemet végzettek számának megsokszorosítása? ? hangsúlyozta Balog Zoltán miniszter.


dsc_9032__copy__450x330.png
Fotó: Csákvári Zsigmond

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszámolt arról is, hogy azok a városok, melyek szeretnének részt venni a nevezésben, a tárcához nyújthatják be pályázatukat. A végső döntést Brüsszelben hozza meg egy tízfős, nemzetközi összetételű, független szakértőkből álló bizottság. Kitért arra is, hogy a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa év kedvező hozadékai között szerepel az Európai Kulturális Parlament 2011-es ülése, amelynek a baranyai megyeszékhelyt választották helyszínéül.

?Nagyon örülünk, hogy Pécs polgármestere felajánlotta: a kiválasztási folyamatban egyfajta szakmai mentorálási segédletet is nyújt a számunkra. A 2023-as magyarországi pályázat nemzeti hatósága az Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz. Kormányzati körben nem választanak ki várost, hiszen 2014-ben új, az Európai Bizottságá döntés született, melyben új kiválasztási rend lép életbe a 2020?2033 közötti időszakban? ? mondta az államtitkár.


dsc_8987__copy__450x676.png
Fotó: Csákvári Zsigmond

Az eseményen Páva Zsolt polgármester is felszólalt, és a hat évvel ezelőtti sikert és annak hatásait értékelte. Mint mondta: a kezdeti ellenérzéseket levetkőzve a lakosság jelentős része sikeresnek és eredményesnek tartotta a pécsi programsorozatot.


dsc_9022__copy__450x330.png
Fotó: Csákvári Zsigmond

A sajtótájékoztató zárásaképpen élőben kapcsolták Rafal Dutkiewiczet, a 2016-os Európa Kulturális Fővárosának, vagyis Wroclaw polgármesterét, aki jókívánságait fejezte ki, valamint elmondta, hogy városukban január 15-én kezdődtek meg a 2016-os Európa Kulturális Fővárosa programsorozat háromnapos nyitórendezvényei. A wroclawi évad hivatalos megnyitóját január 17-én tartják Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos jelenlétében, melyen Páva Zsolt polgármester is részt vesz.

Varga Adrienn