fbpx

Európa Kulturális Fővárosa kerestetik!

IMG_1925

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: januárban jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy 2023-ban ? az Egyesült Királyság egy városa mellett ? újabb magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. A győztes várost 2018-ban hirdetik majd ki, ennek érdekében már 2016 decemberében elindul a pályáztatás. ?Pécs 2010-ben volt Európa Kulturális Fővárosa ? most pedig arra készül a baranyai megyeszékhely vezetése összefogva a kulturális tárcával, hogy megosszák tapasztalataikat azon városokkal, amelyek gondolkodnak a pályázaton való induláson ? fejtette ki az államtitkár. Ezért fogják megrendezni május 19-én és 20-án a tizenöt ország EKF-szakembereinek részvételével zajló, Europe?s Capital is Culture ? European Capitals of Culture and Hungary 2023 című nemzetközi konferenciát Pécsett, a Kodály Központban.

Azon városok közül, amelyek megcéloznák a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, már 11-en regisztráltak a konferenciára: Budapest, Eger, Debrecen, Szentendre, Szigetvár, Hódmezővásárhely, Szolnok, Veszprém, Tokaj, Miskolc és Győr ? jelentette be Hoppál Péter.

IMG_1949

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa cím okán létrejött intézmények többségét magában foglaló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a ?kezdeti nehézségek után most jutott el odáig, hogy kilépve a helyi kötöttségekből képes a határon túl is kulturális missziót teljesíteni?. Hangsúlyozta: bárki pályázik a címre és bárki lesz birtokosa annak, nem csak arra kell figyelnie, hogy 2023-ban milyen évet hoz létre. Azt is számba kell vennie, hogy azon túl mit tud elérni vele. ?Ebben kell megtartani az egyensúlyt, a folyamathoz pedig Pécs minden támogatást meg fog adni? ? jegyezte meg Páva Zsolt.

IMG_1956

Dr. Méhes Márton nemzetközi kulturális menedzser, a megrendezendő konferencia szakmai vezetője a program kapcsán elárulta: két szakmai napból fog állni az esemény, melyből az első nemzetközi lesz, ahol pódiumbeszélgetések, felszólalások formájában cserélnek véleményt, tapasztalatokat a résztvevők. Az első blokk Pécsre fókuszál majd (hol tart ma a város) Vissza a jövőbe 2010?2023, avagy az EKF hatása a városra és a régióra címmel, majd ezt követően két nemzetközi blokkot fognak szervezni, melyeken a volt és a leendő/pályázó EKF-városok képviselői lesznek jelen. A tanácskozásra ellátogat többek között Rolf Rolf Nor?s, a norvégiai Stavanger város kulturális igazgatója, Ivan Šarar, a horvátországi Rijeka város kulturális igazgatója, a Rijeka 2020 program vezetője, valamint Krzysztof Maj, a lengyel Wroclaw 2016 program főigazgatója. A második napon, május 20-án konkrét tanácsokkal szolgálnak a pályázást illetően, illetve sor kerül egy rendhagyó programra, a walking workshopra is, amely keretében négyszemközt tudnak konzultálni a pályázó városok a magyar és a külföldi szakemberekkel. ?Ez lesz az első olyan rendezvény, melyen első kézből értesülhetnek a pályázó városok arról, mit is jelent az Európa Kulturális Fővárosa címet birtokolni? ? mutatott rá Méhes Márton.

IMG_1952

A programról és a jelentkezésről EZEN A LINKEN lehet tájékozódni.

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

A rovat további cikkei