fbpx

Európa-napi fesztivál lesz a Szabadság téren

Európa-napi fesztivált rendeznek ingyenes koncertekkel, gyermekprogramokkal, futóversennyel május 8-án a fővárosi Szabadság téren. Magyarország tizennyolc éve csatlakozott az Európai Unióhoz.

Az Európa-nap és az évforduló alkalmából szervezett egész napos eseményen fellép a Kaláka együttes, a Mrs. Columbo, Kovácsovics Fruzsina és a Biebers, a koncerteket pedig a Kiscsillag műsora zárja – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A fesztivál az elmúlt két évben a járvány miatt online zajlott. Most lesznek gyerekprogramok, interaktív játék, gyerekjóga, közönség elé lép az Ákom-bákom bábcsoport. Megrendezik a hagyományos futóversenyt is az uniós beruházásokat megjelenítő 18 év – 18 km elnevezésű akadálymentes, belvárosi megmérettetésen. A 18 kilométeres távot háromfős váltóban is teljesíthetik a résztvevők.

Az Európa-napon hangsúlyosan megjelennek az Európai Unió alapvető értékei: béke, egység és szolidaritás.

A fesztivált rendező Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament kapcsolattartó irodája az Ukrajna és az ukrajnai menekültek iránti szolidaritást is kifejezi. Több, menekülteket segítő szervezet is kitelepül a rendezvényre.

A mai Európai Unió alapjait 1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter Franciaország és Németország együttműködéséről szóló nyilatkozata teremtette meg. „Az Európa-nap üzenete az európai béke, szolidaritás és az összetartozás. Most, az Ukrajna elleni háború idején különösen fontos, hogy valamennyien kiálljunk ezekért az értékekért, és nyitott szívvel forduljunk a menekülők felé” – idézte a közlemény Lővei Andreát, az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodájának vezetőjét.

Nyitókép: a Mrs. Columbo Facebook-oldala

A rovat további cikkei