A 200 civil szervezet szövetségeként létrejött Europa Nostra szervezet 1978 óta díjazza a műemlék-helyreállításokat, a 2016–2022 között felújított templom pedig megkapta az elismerést, amely 2002 óta az Európai Unió hivatalos kitüntetése.

A kolozsvári Szent Mihály-templom 2016 és 2022 között átfogó restaurálási munkálatokon esett át. A projekt a puszta szerkezeti megerősítéseken és homlokzati megújításokon túl a belső terek felújítására és modern fejlesztésekre is kiterjedt. A program az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a fejlesztési minisztérium, Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alap, a Kultúráért Felelős Államtitkárság, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, a Kincses Kolozsvár Egyesület és számos magánszemély támogatásával valósult meg.

A város központjában található Szent Mihály-templom az európai gótikus építészet egyik gyöngyszeme, és Erdély gazdag örökségének egyik szimbóluma. Az idő múlása és számos természeti hatás megviselte a pompás épületet. A felújítás azért volt szükségszerű, hogy megállítsa ezt a hanyatlást, és a Szent Mihály-templomot újra kulcsfontosságú turisztikai célponttá tegye.

A projekt magában foglalta a szeizmikus biztonságot biztosító, modern technológiákat alkalmazó innovatív szerkezeti megerősítést, valamint az épület építészeti hagyományait tiszteletben tartó belső felújítást és modern fejlesztéseket.

Jelentős mérföldkő volt a templom tornyának megnyitása a nagyközönség előtt. Kiállítóteret is berendeztek benne, amely betekintést nyújt a templom gazdag történelmébe és a helyreállítás folyamatába.

Forrás: Maszol.ro