A 2000 forint névértékű, színesfém emlékérme Európa egységét és a páneurópai szellemiséget jelképezi. Az előlapon egy földgömb Európa-központú részletének ábrázolása látható a világűrből nézve, a hátlapon pedig az Európa Tanács (ET) magyar elnöksége hivatalos logójának ábrázolása. A Bitó Balázs képzőművész által tervezett emlékérmét limitált, 7000 darabos példányszámban bocsátják ki.

A magyar kárpitművészek is készülnek egy monumentális gobelinnel, amelyet a magyar ET-elnökség végeztével fognak elhelyezni a tanács valamelyik épületében. Az Elekes Attila André tervezőművész által tervezett emlékbélyeg ennek részleteit is felhasználja, fő motívuma pedig a magyar ET-elnökség hivatalos logója. Az alkalmi borítékon a teljes kárpit látható, Európa éjszakai műholdképével a középpontban, amelyet a klasszikus építészethez visszanyúló, festett mennyezeti kazettákat idéző szimbólumok egészítenek ki. Az 50 ezer példányban kibocsátott bélyeg 570 forint névértékű, így használatával Európába is feladhatók küldemények.

Az emlékérem és az emlékbélyeg mellett számos kulturális program, többek között kiállítások és koncertek hívják fel a figyelmet a magyar elnökségre.

Az elnökség legfőbb prioritásai a nemzeti kisebbségek jogainak fejlesztése, a fiatal generáció érdekeinek képviselete, a vallásközi párbeszéd, a jövő kihívásai, például a kiberbűnözés elleni küzdelem, valamint a környezetvédelem lesznek.

Nyitókép: Az Európa Tanács magyar elnöksége alkalmából kibocsátott emlékérme példányai a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a bemutató napján, 2021. május 18-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt