A Capa in Color című kiállítás Robert Capa 1938 és 1954 között készített munkáiból mutat be egyedülálló válogatást. Az anyagot tavaly elsőként New Yorkban mutatták be, most pedig a budapesti Capa Központban is megtekinthető. A Központ első ízben működik együtt a világ legrangosabb fotográfiai intézményével, az International Center of Photography-val. A fotográfus öccse, Cornell Capa által 1974-ben alapított intézmény több mint negyven éve gondozza Capa hagyatékát, emellett több mint háromezer fotós munkáját mutatta be hétszáznál is több kiállításon.

capa6

Robert Capa a világ legismertebb háborús fotóriportere, aki a spanyol polgárháború és a második világháború alatt készített erőteljes fekete-fehér képeiről lett híres. Kevésbé ismert tény, hogy 1947-től kezdve 1954-ben bekövetkezett haláláig általában két fényképezőgépet hordott magával: egyet fekete-fehér, egyet pedig színes filmmel felszerelve. A Capa in Color kiállításon a világhírű fotós több mint száz híres képe ? valamint magazinok és kísérőlevelek ? látható, többségükkel először a Capa Központban találkozhat a közönség.

Ezzel párhuzamosan bemutatják Capa barátjának és szerkesztőjének, John G. Morrisnak a fotóit is. A ?Valahol Franciaországban ? 1944 nyara? című tárlat Normandiát ábrázolja 1944 nyarán, a D-napi partraszállást követően. A ma 98 éves Morris személyesen is megjelent a június 8-i ünnepélyes megnyitón, ahol felelevenítette néhány kedves, Robert Capához, illetve a kiállított fotókhoz fűződő emlékét.

capa5

A kiállítást Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, a magyarországi kormányzati törekvések között fontos elem, hogy a fotográfia művészeti ágát minél intenzívebben mutassuk be a nagyvilágnak, és a magyar hagyományokat a nemzetközi közönség előtt is pozícionáljuk.

A megnyitón köszöntőt mondott Colleen Bell, Magyarország amerikai nagykövete is.

capa4

?Capa neve megtestesíti az amerikai-magyar kulturális kapcsolatokat, mivel mindkét nemzet büszke rá és sajátjának tekinti kulturális hagyatékát. Az országaink közti kulturális kapcsolatok túlélték a különböző korszakok politikai viharait, és továbbra is erősek maradnak. Magyarország amerikai nagyköveteként megtiszteltetés számomra, hogy hozzájárulhatok ezen kapcsolatok erősítéséhez?- mondta el köszöntőjében.

A kiállítások szeptember 20-ig látogathatóak a Capa Központban.

Fotó: Csákvári Zsigmond