A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa közös rendezvénysorozata szeptember 16-án Piotr Anderszewski lengyel zongoraművész és a Sinfonia Varsovia zenekar koncertjével kezdődik, amelyen a 20. századi lengyel és balti zenék mellett egy magyar ritkaság is elhangzik ? közölte a zenekar az MTI-vel. A BFZ szeptember 21-én, 22-én és 24-én balti gyökerekkel rendelkező szerzők, az észt Arvo Pärt, a lett P?teris Vasks és a litván Mikalojus Konstantinas Čiurlionis műveit szólaltatja meg. T?nu K?rvits, Erkki-Sven Tüür és Eduard Tubin észt szerzők műveit hallhatja a közönség az észt Olari Elts vezényletével szeptember 25-én, másnap a fesztivál barokk koncertje Adam Jarzębski, Johann Sebastian Bach, Marcin Józef Żebrowski és Grzegorz Gerwazy Gorczycki zenedarabjaival lengyel földre repíti a közönséget. Bach művei csendülnek fel az éppen 100 éve született Henryk Szeryng lengyel hegedűvirtuóz emlékére rendezett koncerten: Baráti Kristóf és a lengyel Jakub Jakowicz felváltva játssza el a zeneszerző hegedűsöknek írt Bibliáját, a három-három szólószonátát és -partitát.


europai_hidak_sus_dungo_600x400.png
Sus Dungo

 

A jazz és a világzene rajongóit is igazi különlegességek várják: a legnagyobb lengyel jazzmuzsikusokat pályára állító Jazz Juniors verseny és fesztivál életre hívásának 40. évfordulójára összeállt négyes, a 4 Pianos kuriózumnak számító előadással szórakoztatja a közönséget. A litván jazzszíntér egyik vezető művésze, a szaxofonos Petras Vysniauskas pedig a litván népzene képviselőjével, Veronika Povilionienével lép színpadra. Szintén rendhagyó módon keveri a műfajokat az észt hegedűs-énekes Maarja Nuut és Hendrik Kaljujärv elektronikus zenész: zenéjükben a 20. század első felének észt népzenéje éppolyan fontos forrás, mint napjaink csúcstechnológiája. Izgalmas élménynek ígérkezik a lengyel Warsaw Village Band koncertje, akik az archaikus népi hangszereket könnyedén társítják a dubos elektronikával vagy hiphoppal. A könnyűzene rajongóit a lett Sus Dungo és a litván Golden Parazyth közös koncertje, az irodalom kedvelőit pedig Witold Gombrowicz lengyel író műveire épülő est várja.


europai_hidak_warsaw_village_band_c_radek_polak_600x400.png
Warsaw Village BandFotó: Radek Polak

 

A látogatók tárlatot tekinthetnek meg Arvo Pärt komponista életéről, Lettország élő népviseletéről és Litvánia híres dalünnepéről. Egy különleges, 80 egymásra állított videómonitor alkotta installáció azt a történelmi pillanatot mutatja be, amikor a Második Lengyel Köztársaság megalakulásakor a közakarat Ignacy Jan Paderewski világhírű zongoravirtuózt juttatta a miniszterelnöki székbe 1919-ben. A fesztiválon a Müpa átriumában ingyenes koncertek, az előadóteremben ingyenes filmvetítések várják az érdeklődőket. Az Európai Hidak fesztivál ihletője minden évben egy olyan ország, amely sokszínű kulturális kínálattal és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik: 2013 őszén a cseh, 2014-ben a német, 2015-ben az osztrák, 2016-ban a francia, tavaly a spanyol kultúráé volt a főszerep.

Forrás: MTI

Fotó: mupa.hu