?Nagyon fontos, hogy nagyon sokan szorítanak nekünk. A felkészülés jól sikerült, Amszterdamban négyezer ember előtt léphettünk fel és adtuk elő a Viszlát nyárt? ? mondta Siklósi Örs, az AWS énekese. A csapat a május 10-ei második elődöntőben tizenharmadikként lép színpadra a lisszaboni versenyen, amelynek elődöntőit, illetve a május 12-ei döntőt is élőben közvetíti a Duna televízió. Az adások előtt 20 óra 30 perctől Hangolódjunk az Eurovízióra! címmel felvezető műsort láthatnak a nézők, ebben a többi versenyzőt is bemutatják. Az utazó stábot elkíséri Tér Sebestyén vlogger, aki megnyerte A Dal 2018 lisszaboni videobloggere pályázatot és a kulisszák mögül is tudósítani fog A Dal Facebook-oldalán.

 

Az AWS és a Viszlát nyár című szám februárban nyerte meg A Dal 2018 című showműsort, ezzel vívta ki a jogot, hogy induljon az Eurovíziós Dalfesztiválon. A zenekar tinikből alakult Budakeszin 2006-ban és már három stúdióalbumot (Fata Morgana ? 2011, Égésföld ? 2014, Kint a vízből ? 2016) jelentetett meg. A csapatban jelenleg is játszik négy alapító tag (Siklósi Örs mellett Brucker Bence és Kökényes Dániel gitáros, valamint Veress Áron dobos), hozzájuk csatlakozott 2017 elején Schiszler Soma basszusgitáros.

 

Az Akvárium Klubbeli április 20-ai sajtóesemény házigazdája Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd volt, a páros kommentátorként idén is együtt közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált Lisszabonból. Mint elhangzott, az AWS gitárosa, Kökényes Dániel a minap kisebb balesetet szenvedett és megfigyelésre kórházban tartották, de nincs komolyabb baja, természetesen ő is utazik a portugál fővárosba. Az AWS nemcsak Amszterdamban lépett fel a közelmúltban az Eurovíziós Dalfesztiválhoz kapcsolódó felvezető eseményen, hanem Madridban is járt és találkozott a verseny számos további indulójával. A dalfesztiválon 43 ország indul idén. ?A kinti színpadi produkcióról annyit árulhatunk el, hogy a lángok a lisszaboni arénában is fel fognak csapni az előadásunk alatt. Most csak egy vokalista lehet majd velünk, Schwartz Dávid, viszont a srácok a zenekarból is vokálozni fognak? ? árulta el Siklósi Örs.

 

?A Dal 2018 a metálzene győzelme volt?

Az énekes korábban az MTI-nek elmondta: nem tudja, mire számíthatnak a versenyen, de meg fogják mutatni a metálzene erejét Lisszabonban. A Dal 2018 a metálzene győzelme volt, a produkciónkkal meg akartuk mutatni, hogy létezik a műfaj Magyarországon és azt nagyon is sokan szeretik ? fogalmazta meg Siklósi Örs. Felidézte, hogy A Dal 2018 győztes szerzeménye, a Viszlát nyár azért különösen fontos számukra, mert hiteles, azzal teljes mértékben azonosulni tudnak. A dal az egy éve elhunyt édesapja emlékének íródott tavaly nyáron a Balatonon, tágabb értelemben viszont szeretteink elvesztése a témája, amellyel sokakat megérint. ?A Viszlát nyár című dalunkat októbertől játsszuk koncerteken, először Miskolcon adtuk elő, aztán Budapesten, az Akvárium Klubban és a közönség egyből jól fogadta. A dal a halál kémiájáról, megértéséről szól, a témát nem igazán kezeljük a helyén a mindennapi életben, tabunak tartjuk. Nagyon sokan írtak nekünk arról, hogy éppen elveszítettek valakit és a Viszlát nyár nagyon sokat segített nekik a történtek feldolgozásában? ? fogalmazott Siklósi Örs.

 

Mint megjegyezte, nem készültek előzetes forgatókönyvekkel A Dal döntője előtt és biztos volt abban, hogy nem fogják megnyerni a versenyt, ezért is okozott akkora meglepetést számára a végeredmény. ?Nem tudjuk, pontosan hány szavazatot kaptunk a közönségtől, de úgy tudjuk, toronymagasan nyertünk? ? jegyezte meg. ?Rendkívül jó volt érzékelni, hogy más metál- és underground zenekarok, köztük a Tankcsapda, a Road és a Depresszió mind kiálltak mellettünk. Azt is lelkesítő volt hallani, hogy a döntőben a végső fázisba már nem jutott Leander Kills is a mi támogatásunkra buzdította a közönségét? ? fejtette ki Siklósi Örs.

 

?Különböző zenei ízlések találkoznak a zenekarban, ezért talán néha kissé eklektikus, amit játszunk, de mindig a keményebb zenék, a metál érdekelt minket. Azt szoktuk mondani, hogy a műfajon belül a modern metált képviseljük? ? tette hozzá az énekes. Szólt arról is, hogy már dolgoznak a következő stúdióalbumon, amely várhatóan idén jelenik meg.

 

Az Euróvíziós fellépésről szólva Siklósi Örs úgy fogalmazott: ?fogalmunk sincs, mire számíthatunk, csak azt tudjuk, hogy meg fogjuk mutatni a metálzene erejét. Az Eurovíziós Dalfesztiválon is magyarul fogjuk előadni a Viszlát nyárt, a dal csak így tud őszinte lenni. Nyilván azért néhány dolgon változtatnunk kell Lisszabonra, például ott csak hatan állhatunk a színpadon, és oda kell figyelnünk a vizuális megjelenésre is. A Dal stábja mindenben nagyon sokat segít nekünk. A produkciónál az mindenképpen megmarad, hogy koncerthangulatot szeretnénk sugározni a színpadról? ? beszélt elképzeléseikről Siklósi Örs.

 

Az AWS minikoncertet adott április 20-án az Akvárium Klubban.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán