David_Klavins2
Una Corda hangszerbemutató ? David Klavins
Fotó forrása: mupa.hu

A Piano Day egész napos rendezvénysorozatán nemcsak a zongorát, hanem a zongoristákat, zongorakészítőket, zongorahangolókat és a zongorarajongókat is ünneplik. A Müpában az ingyenes koncertek mellett a közönség megismerkedhet a Nils Frahmnak köszönhetően híressé vált hangszerrel, az Una Cordával. A német-lett származású, 2016 óta Magyarországon élő tervező váci műhelyében készülnek a Klavins Piano Manufaktúra egyedülálló hangszerei, amelyek közül kettő a Piano Day alkalmából ezen a napon megszólal.

 

GyongyosiGabor2
Gyöngyösi Gábor
Fotó forrása: mupa.hu

Délután a ház különböző tereiben zenél Gyöngyösi Gábor, a Fender Rhodes elektromechanikus zongora kiválósága, valamint két olasz tehetség a kortárs modern klasszikus élmezőnyből: a termékeny és sokszínűen dolgozó Luca és a puritánabb, ambientes vénájú Ed Carlsen.

Lubomyr_Melnyk
Lubomyr Melnyk
Fotó forrása: qujunktions.com

Az esti koncerten a modern klasszikus stílus jeles hazai képviselői, vaghy és az iamyank Live Ensemble vezeti be a Magyarországon először fellépő, ukrán Lubomyr Melnyk műsorát. Melnyk a posztminimalizmus legendás alakja, a continuous music, azaz a folyamatos zene atyja. A lélegzetelállító tempóban játszó Melnyket sokan ?a zongora prófétájának? tartják, ritka élő fellépéseinek egyike garantáltan a Piano Day 2019 fénypontja lesz.