kep1_600x397.png
Bay Gyűjtemény ? Nagybányai művészeti kiállítás


?A kemény munka gyümölcse Az év múzeuma kitüntetés, amelyet már második alkalommal sikerült elnyernünk. Nagyon büszkék vagyunk erre a címre és örülünk annak, hogy ezzel ismerték el a tevékenységünket.?

 

Így fogalmazott a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója, Szakál Aurél, aki elmondta: ?a 2017-es évben a múzeum kapott egy majdnem egymilliárd forint értékű adományt dr. Bay Miklós és dr. Bay Éva gyűjteményéből. Ennek köszönhetően 70 nagybányai műalkotás, kilenc szobor és 61 festmény került az intézmény tulajdonába. A Bay-gyűjtemény 35 alkotó műveiből, köztük 18 Thorma-festményből áll, melyek különösen kedvesek az intézmény számára.? Hozzátette: ?ha ezt a gyűjteménygyarapodást nézzük, valamint a Thorma János festménykiállítást, akkor kijelenthetjük: a múzeum 115 nagybányai művel büszkélkedhet?.

 

?Ez a gyűjteménygyarapodás, a múzeum épületének körülbelül 500 négyzetméteres bővítése, valamint egyéb érdemeink is hozzájárultak ahhoz, hogy elnyertük Az év múzeuma 2018 címet? ? mondta el Szakál Aurél, kiemelve: ?nagy öröm, ha egy intézmény ezzel a címmel büszkélkedhet, hiszen ebből joggal gondolhatja azt a látogató, hogy ez olyan múzeum, amelyet érdemes megnézni?.


kep2_600x397.png
Thorma János Talpra magyar! című festménye a Thorma Galériában

 

?Az a célunk, mint minden múzeumnak: gyűjteni, rendszerezni és bemutatni. A kiskunhalasi járás és környékének területi múzeumaként ezt a területet szeretnénk szolgálni és fontosnak tartjuk, hogy a múlt emlékeit megőrizzük és bemutassuk azoknak, akik ellátogatnak hozzánk? ? jegyezte meg Szakál Aurél.

 

A kiskunhalasi Thorma János Múzeum programjairól, kiállításairól ITT találtok részletes információt!

 

Az év kiállítása díjat a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér című állandó tárlata kapta, amely a régmúlt időkben élő emberek mindennapjait mutatja be a gyermekek számára.a_macskako_kiallitas_kuratorai_600x400.png
A Macskakő-kiállítás kurátorai:Szabadhegyi Zita, dr. Tóth Imre és Martos Virág

 

Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója, a tárlat kurátora arról beszélt: ez a díj rendkívül fontos visszaigazolás az intézmény számára. ?Azt tapasztaljuk, hogy azok a gyermekek, szülők, nagyszülők és pedagógusok, akik látogatják ezt a kiállítást, nagyon elégedettek, de rendkívül örülünk ennek a szakmai visszajelzésnek, hiszen ez azt jelenti, hogy tárlatunk szakmai szempontból is megállja a helyét: jó módszertani alapokra épült. Ez az elismerés megerősít minket abban, hogy jó úton haladunk.?

 

?Részben a kiállítás innovatív jellege miatt kaptuk meg Az év kiállítása címet, ez pedig örömmel töltött el minket, hiszen különleges koncepció szerint dolgoztunk. A kiállításokat általában egy szakmai/tudományos csoport készíti elő, tehát a néprajzkutató, a történész vagy a művészettörténész kitalálja a koncepciót, majd bevonja a munkálatokba a múzeumpedagógust, hogy segítsen neki a közönség számára is érthetővé tenni a tárlatot, nálunk azonban ez épp fordítva történt: a múzeumpedagógus volt az, aki diktált. Tehát a gyerekek nézőpontjából igyekeztünk felépíteni a kiállítást, az ő érdekeik voltak számunkra a legfontosabbak, ez a díj pedig megmutatta, hogy ez jó döntés volt? ? fogalmazott dr. Tóth Imre, aki elmondta: reméli, hogy ez az elismerés a Soproni Múzeum többi izgalmas, különleges kiállítása iránt is felkelti a nézők figyelmét.

 

A tárlatról szólva kiemelte: kurátorként fontosnak tartotta, hogy a gyermekek számára könnyen megismerhetővé és megérthetővé tegye a múltat és a régi korok tárgyait.

 

?Ezen a tárlaton párbeszéd zajlik a régi és a jelenkori tárgyak között. Úgy vélem ugyanis, hogy egy gyermek sokkal könnyebben megérti, mi is az a régi tárgy, amelyet lát és mire való, ha nemcsak egy egyszerű feliratot lát vagy egy rövid ismertetőt hall, hanem megtekintheti mellette a jelenkori párját, melyet ő is ismer és használ.

 

Emellett szerettük volna játékosan megtanítani a gyerekeknek azt is, hogy a múzeum olyan tér, amelyet tiszteletben kell tartani ? a tárgyak és a látogatók védelmében. Ahol ki vannak állítva tárgyak, azokhoz viszont nem szabad hozzáérni. De ezt is izgalmasan kívántuk megvalósítani, ezért ezen a kiállításon a vitrinben lévő tárgyakat különleges módon lehet felfedezni: be lehet bújni a falba épített vitrinek mögé. És itt kezdődik az igazi móka: ez a tér úgy lett kialakítva, hogy csak a gyerekek tudják birtokba venni. Mondhatni: övék a világ.?

 

A Soproni Múzeum programjairól, kiállításairól ITT találtok részletes információt!

Kultúra.hu