Boban Markovic, Lakatos Mónika és a Romengo lemezbemutatója, válogatott jazzkoncertek és a város legnagyobb szilveszteri táncháza vár az év utolsó napjain a Fonóban.

A Boban Markovic produkció minden közönséget megbabonáz, és olyan Kusturica-filmek hangulatát idéző, vérbeli balkáni temperamentummal telíti meg a teret, hogy a hallgatóság életre szóló élményekkel gazdagodik. A Fonó-béli évbúcsúztató estre a zenekar együtt érkezik a nemzetközi világzenei színpadok másik sztárjával, a Romengóval és a WOMEX Artist-díjas énekesnővel, Lakatos Mónikával. A két zenekar együtt is játszik majd a közönségnek, de lemezeik anyagából külön-külön is válogatnak. A Fonó Duplázón december 29-én Boban Markovic a nagy sikerű MRAK című albumának dalait hozza elsősorban, a Romengo pedig december elején megjelent Folk utca című lemezét mutatja be a közönségnek.

December 30-án hagyományosan jazz szól a Fonóban. A Jazz Előszilveszteren idén három zenekar lesz a ház vendége. A Junior Prima, Gramofon- és Artisjus-díjas jazz-zongorista és zeneszerző Tálas Áron nemrég költözött haza Bázelből, ahol egy teljes évet töltött. Trióját ez alatt az idő alatt nem hallhattuk itthon, most viszont újult energiákkal lépnek színpadra. Játsszanak majd második lemezükről, a Little Beggar című albumról, amely 2018-ban az év jazzlemeze lett, de emellett új számok is elhangzanak majd az előszilveszteri koncerten.

A billentyűs és zeneszerző Kaltenecker Zsolt először 2017-ben dolgozott együtt Mózes Tamarával egy electro-jazz együttesben, ahol már több dalt is közösen komponáltak. Ezután kezdtek el dolgozni saját anyagukon. Mindketten igen széles zenei spektrumon mozognak, közös zenei univerzumuk a jazz, a pop, a rock, az elektronikus hangzások, a progresszív zenei elemek és az improvizáció különleges keveréke.

A Horváth Tojás Gábor Trió friss zenei anyagot hoz: a megjelenés előtt álló új, Tricks című negyedik lemezük anyagát fogja bemutatni a Fonóban. A zenekar harmadik, Soundtrack című lemezét Gramofon-díjra jelölték, és Gábor elnyerte az év zeneszerzője kitüntető címet is a jazzma.hu olvasói szavazatai alapján.

A hagyományos Fonó Folkszilveszter idén is a legnagyobb népzenész-néptáncos szilveszteri mulatságnak ígérkezik. Az ország legjobb folkszilvesztere óriási táncházzal búcsúztatja az óévet és köszönti az újat a Magyarpalatkai Bandával, Pálházi Bencével és bandájával és a Fanfara Complexával.

Kiemelt kép: Boban Markovic-produkció