A villamossal érkezőknek megkönnyíti a tájékozódást, hogy az eddig Csóka utca néven ismert megálló idén hivatalosan is megkapta a városvezetéstől a Karinthy Színház megálló nevet.

A budai teátrum új vezetése több olyan előadás bemutatását vállalta az idei évadban, amelyeket Magyarországon még nem láthatott a közönség. Az ősbemutatók mellett olyan darabok is műsorra kerültek, illetve műsoron maradtak, amelyek tovább viszik Karinthy Márton szellemi örökségét, és a korábbi években már elnyerték a közönség szeretetét. A 10. Színházi Olimpia keretein belül a színház életre hívta a Nemzetközi Történetmesélő Fesztivált, amelynek a Kossuth-díjas ének- és mesemondó, Berecz András volt a szakmai vezetője. Az eseményre négy ország történetmondói hozták el hazájuk kultúráját a meséiken keresztül.

Számos vendégelőadást is befogadott a színház, és a határon túlról is érkeztek társulatok, amelyek mind színesítették a repertoárt.

Több, család fókuszú programot szervezett idén a színház, mint például a háromnapos musicaltábor, amely 11–14 éves gyerekeket avatott be a színház és musical világába, és a fiatalok betekintést nyerhettek a kulisszák mögé. Gyereknapra kulturális programokkal és játékokkal készült a teátrum hátrányos helyzetű és családon kívül nevelkedő gyermekek részvételével.

A sajtónyilvános évadzáró eseményen Olt Tamás igazgató elmondta, hogy izgalmas és eseményekkel teli, és nagyon sikeres 41. évadot tudhat maga mögött a színház. Több mint 25%-kal nőtt a nézők száma ebben az évadban. A direktor büszke arra, hogy a színház teljesíteni tudta vállalását. A „karinthyságot” megőrizve, friss energiákkal feltöltve, egy mai színházi nyelvet képviselve újult meg a teátrum. Az új irányvonal szellemiségében olyan kortárs, nemzetközi élvonalban jegyzett szerzők művei kerültek bemutatásra, mint az Imigyen szóla Louis de Funes, melyet Valére Novarina, a francia alkotóművészet kiemelkedő alakja írt és rendezett, vagy Amélie Nothomb regényadaptációja, az Ördögi kozmetika, melyet Ilja Bocsarnikovsz, a sokoldalú, lett származású rendező állított színpadra. Mindkét előadás hatalmas sikert aratott a nézők körében, csakúgy, mint az Olt Tamás és Valcz Péter által jegyzett, Bodrogi Gyulára írt Nagymester a két szerző rendezésében és A bűvös szék című Karinthy-adaptáció, melyet Olt Tamás alkalmazott színpadra. Berettyán Nándor rendezésében képviselte a klasszikus színházirodalmat Carlo Gozzi műve, A szarvaskirály, amely a Gyulai Várszínházzal koprodukcióban jött létre.

Olt Tamás több örömteli újdonságról is beszámolt: elkészült a stúdiószínpad, újabb lehetőséget nyújtva kamaraelőadások, színházpedagógiai foglalkozások vagy monodrámák számára.

A következő évadtól a Karinthy Színház új művészeti vezetője Ilja Bocsarnikovsz.

Korosztályának egyik legtehetségesebb alkotója több nagy sikerű előadást rendezett számos külföldi színházban és hazánkban. Berettyán Nándor színész-rendező egyéb kötelezettségei mellett továbbra is részt vesz a színház életében.

Olt Tamás elmondta, hogy a következő évadtól önálló társulatot alapít, ami mérföldkő a Karinthy Színház életében. Az alaptársulatot a következő művészek alkotják: Balázs Andrea, Dobra Mara, Karácsony Gergely, Kovács Vecei Fanni, Németh Gábor, Mikecz Estilla, Mohácsi Norbert és Lux Ádám. A teátrum vezetősége megalapította az Örökös tagságot, amely kitüntetést első ízben Egri Kati Jászai Mari-díjas színművész és Szacsvay László, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész vehetett át.


648b269beafe087e9dffbe92.jpg
OLt Tamás és Szacsvay László

A hagyományokhoz híven idén is átadták a közönségdíjakat. Az évad legjobb előadása címet a Nagymester kapta. Balázs Andrea vehette át a legjobb színésznőnek járó díjat. Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész volt a Karinthy Színház nézőinek kedvenc férfi színésze.

Az idei évad első bemutatójára már szeptember elején sor kerül. Várhatóan az ősz első napján, Karinthy Márton születésnapján mutatja be a színház William Shakespeare tragédiáját, a Hamletet Ilja Bocsarnikovsz adaptációjában és rendezésében, Dobra Mara, Bokor Barna és Karácsony Gergely főszereplésével.

Egy új, izgalmas színházi projektben, új térbe helyezve szeptemberben visszatér Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámája Balázs Andrea főszereplésével, Böhm György rendezésében. A szétszórt, riadt, erőszakos, perverz, akarnok, szeretetéhes, komplexusokkal teli tanárnő „biológia órájának” a színház újonnan átadott játszóhelye, az új Stúdióterem ad otthont.

Októberben várható az évad második bemutatója: Berettyán Nándor átdolgozásában kerül színpadra az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona című zenés mesejáték. Az előadás főbb szerepeiben Karácsony Gergely, Kovács Vecei Fanni, Lux Ádám és Dobra Mara lép színpadra.

Peter Quilter brit drámaíró Bestseller című komédiáját Magyarországon először, idén decemberben a Karinthy Színház mutatja be. Az egyik legnépszerűbb élő színdarabíróként számontartott Quilter vígjátékát Alexey Zolotovitskiy rendezésében láthatjuk. Főbb szerepekben: Vándor Éva, Mohácsi Norbert, Mikecz Estilla, Mészáros András.

2024. januárjában bemutatják a Vonó Ignác című darabot Verebes István rendezésében. Fejes Endre komédiájában a címszerepet Előd Álmos, Özvegy Mák Lajosné karakterét Balázs Andrea alakítja.

Februárban érkezik a Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons, egy „szerelmi történet, amitől elakad az ember szava”. A manchesteri dráma- és forgatókönyvíró színműve a londoni West End színpadáról érkezik a Bartók Béla úti teátrum színpadára, szintén először Magyarországon, Olt Tamás rendezésében. Főszerepben: Mikecz Estilla és Mohácsi Norbert.

A Karinthy Színházban a jelenleg futó előadások is műsoron maradnak.