fbpx

Évadnyitó a debreceni Csokonai Színházban

A debreceni színházi beruházásokról is beszélt a cívisváros polgármestere szerdán, a Csokonai Színház évadnyitó társulati ülésén.

Papp László azt mondta, jelenleg Debrecenben zajlik az ország legnagyobb színházfejlesztési projektje, amely a város hosszú távú stratégiai érdekeit szolgálja.

Kiemelte: a Csokonai Színház rekonstrukciója és a Latinovits Színház belső tereinek párhuzamosan zajló megújulása révén két és fél év múlva Debrecen lesz az a vidéki város, ahol komplex, szerteágazó lehetőségeket megjelenítő színházi élet kialakulására nyílik lehetőség.

A Latinovits Színház esetében két év a kivitelezési határidő, így ha a Csokonai Színház addig nem készül el, a Latinovits fogadja majd a társulatot, amely addig a város különböző pontjain, ideiglenes játszóhelyeken lép közönség elé.

Gemza Péter igazgató hangsúlyozta: a nyáron tartott színházi előadások és programok, valamint a folyamatban lévő bérletezés azt igazolják, hogy a nézők szeretete és bizalma töretlen.

„A koronavírus-járvány, a kiköltözés és a jogviszonyváltozás három olyan adottság, amelyek nagyon nehéz helyzet elé állítják a társulatot” – mondta az igazgató, aki jelentős veszteségnek nevezte a korábban elsődleges alternatív játszási helyszínnek tekintett Víg kamaraszínház kényszerű bezárását. Ugyanakkor – tette hozzá – a vírusjárvány és a költözés teremtett új játszóhelyeket és speciális bemutatót. Példaként említette a formabontó Hamlet előadást, amelyet egyedülálló karanténprojekt keretében nagy sikerrel játszanak a Nagyerdei Stadionban.

Az évadnyitón emlékeztettek arra, hogy a társulat a debreceniekkel, a közönséggel karöltve vesz búcsút a színház felújítás előtt álló történelmi épületétől. Lehunyja sok szemét a ház címmel több mint kéthetes programsorozat kezdődött a hét elején: kulisszajárásokkal, színházi kvízözönnel, zenés erkélykoncertekkel, nyílt próbákkal várják az érdeklődőket. Az eseménysorozat a Bánk bán szeptember 5-i premierjével zárul. A rendezvénysorozat végén a nézőkkel közös fáklyás felvonulással vesznek szimbolikus búcsút a rekonstrukció előtt álló Kossuth utcai épülettől.

A színházban már javában tartanak a próbák: az Őszintén szólva című francia vígjátékot Gemza Péter, a Herkules – A kezdetek című mesejátékot Madák Zsuzsanna rendezésében láthatja majd a közönség.

Nyitókép: a Herkules – A kezdetek próbája

A rovat további cikkei