Asbóth Anikó az évadnyitó társulati ülésen elmondta: az idén 45 éves bábszínház amatőr társulatként alakult meg 1975-ben, később hivatásos társulat lett, 2012 óta pedig kiemelt státusú bábszínházként működik.

A Vojtina munkáját több generáció egymásra hatása, a tradíciók megőrzése mellett az innovatív módszerek felerősödése, a sokszínűség elfogadása jellemzi – mondta az igazgató hozzátéve: a vírusjárvány okozta helyzetben a jövőben a rugalmasság, az alkalmazkodás és a bizalom mellett továbbra is alapvető értékként tekintenek a társulati lét erősítésére, az előadások széles eszközkészlettel történő megjelenítésére.

 A vírushelyzet miatt rugalmas évadtervet készítettek, több utaztatható, foglalkoztató játékuk is elkészült, a biztonsági előírásokról pedig külön tájékoztatóban hívják fel a közönség figyelmét – sorolta Asbóth Anikó.

 Az évad bemutatóiról elmondta: egy óvodás és három iskolás bérletet hirdettek meg, a bemutatók között lesz A libapásztorlány, a Vas Laci, az Égig érő fa, az Afrika az elkápráztató, és a Tengerlépő cipők című produkció.

Az előadások mellett az ünnepi évadban rendhagyó eseményeket, izgalmas programokat is kínálnak az érdeklődőknek – jelezte az igazgató. Példaként említette, hogy honlapjukon Élményeim a Vojtináról címmel bárki megoszthatja emlékeit a bábszínházról, Miénk itt a tér! címmel rendhagyó vasárnap családi kulisszajárásokat és játszóházi foglalkozásokat szereznek, a debreceni közönség részt vehet a Pelikánkereső felfedezőjátékban, míg a Debrecenbe kéne menni pályázatukra vidéki iskolás csoportok jelentkezhetnek.

Hozzátette: 45 kilométeren túl, 90 kilométeren belül élünk Debrecentől című pályázatukkal a régióban lévő településeken élő iskolásokat szólítják meg, a Határon innen, határon túl című maratoni hétvégén pedig közös bábozásokat terveznek határon túli bábosokkal.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, a 45 éves Vojtina Bábszínház az elmúlt évtizedekben szerves része, üde színfoltja lett a város kulturális életének. Hozzátette: új terekkel is bővül a színház, amelynek épületében már három lakást vásároltak meg, ezekben kap majd helyet egyebek mellett a Kemény Henrik által a bábszínházra hagyott Vitéz László-örökség.

Puskás István a társulati ülésen a kulturális szférában dolgozók munkajogi státuszának megváltozása kapcsán azt mondta: a napokban egyeztetnek az intézményvezetőkkel, de az alapelv, hogy „a jövedelmek nem csökkenhetnek az új körülmények között sem”.

Fotó forrása: Hajdúpress