fbpx

Évadnyitó a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban

Augusztus 23-án az évadnyitó társulati üléssel hivatalosan is útjára indult a 2022/23-as színházi évad a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.

Az évadnyitó társulati ülés rövid visszatekintéssel indult: az idei nyár elsődlegesen a pihenésről szólt az egész színház számára, de néhány vendégszereplésre azért igent mondtak. „A társulat járt Szarvason, illetve Szigligeten, színházunk balett-tagozata, a Kecskemét City Balett, valamint Hajdú Melinda színművész pedig Szegeden, és büszkén mondhatom, mindhárom helyszínen nagy sikerrel szerepeltünk. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon való szereplésünk az Elisabeth musicallel egyszerűen lenyűgöző volt. Több mint hatezer embert bűvöltünk el, az előadást jelenleg harmincötezer néző látta, ami fantasztikus. Hiszem és vallom, hogy ma a mi társulatunk a legjobbak között van Magyarországon” – idézte fel Cseke Péter, a színház igazgatója.

További fontos pillanat volt a nyár folyamán, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából augusztus 19-én állami elismeréseket vehetett át a társulat négy tagja:

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Sipos Imre, a Kecskeméti Nemzeti Színház prózai tagozatának vezetője, továbbá Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Aradi Imre színművész, Arató Andrea súgó, illetve Kovács Menyhért lakatos.

A 2022/2023-as évad a szokásokhoz híven új mottót kapott a Petőfi-emlékév apropóján: „A színpad célja nagy, a színpad célja szent.” E sorokat Petőfi Sándor írta 1843-ban, amikor Kecskeméten vándorszínészként tevékenykedett. A teátrum büszke rá, hogy a költő több szállal kötődött a színművészethez, többek között ezért esett a választás erre az idézetre, amely az egész évadban motiválja majd a társulatot.

A vezetőséget érintő kérdéseknek két kiemelten fontos momentuma van idén, amelyeket a direktor jelentett be kedd délelőtt: „Az önkormányzat további öt évre szóló pályázatot írt ki, és mivel az enyém január 31-én lejár, úgy döntöttem, újraindulok az igazgatói posztért. Továbbá Pataki András, aki eddig művészeti tanácsadóként volt jelen a Kecskeméti Nemzeti Színházban, a 2022/2023-as évaddal kezdődően művészeti vezetővé lép elő.”

Az új évadban társulati tagként üdvözölhetik a nézők Kovács Gyopárt, de számos kiváló vendégművész is érkezik Kecskemétre: Polyák Lilla, Hűvösvölgyi Ildikó, Szerednyey Béla, Csernák János, Ruszina Szabolcs, Adorjáni Bálint, Varga Zoltán, Juhász Levente, valamint Mechle Krisztián.

Szente Vajk főrendező ugyancsak köszöntötte a társulatot az évadkezdés kapcsán.

„Tavaly szeptemberben felhívtam rá a figyelmet, hogy a jubileumi évadra való tekintettel a színház összes dolgozójának megsokszorozott erővel kell majd dolgoznia. Most, hogy már láttuk, mi ennek az eredménye, kijelenthetjük: megérte. Ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy ezentúl sem lesz másként. Nem dőlünk hátra, még magasabbra emeljük a lécet” – ígérte.

„Az új évad a Kőszívű musicallel indul, amely kiváló folytatása lesz az Elisabethnek, mert bár merőben más típusú mű, amely sokkal erősebb magyar vonatkozású, a kor, amelyben játszódik, nagyon is hasonlít. Nagy öröm számomra, hogy Polyák Lilla visszatér a kecskeméti színházba, és boldog vagyok, amiért Märcz Fruzsina játszik majd vele kettős szereposztásban. Baradlay Ödönként köszönthetjük az előadásban a musical zeneszerzőjét, Juhász Leventét, ráadásul társulatunk egyik új tagját, Kovács Gyopárt is láthatja majd a közönség az előadásban” – vetítette előre.

„Idén is nagy hangsúlyt fektetünk rájuk és rendkívül komolyan vesszük a gyermekelőadásokat, a december 31-i bemutatóval pedig boldogan térünk vissza a színház egy régi hagyományához: újra prózai előadást, méghozzá vígjátékot láthat majd a közönség zenés helyett” – tette hozzá Szente Vajk. A zenés műfajok ebben az évadban is hangsúlyos, szerves részét képezik a Kecskeméti Nemzeti Színház repertoárjának: musical, operett és opera egyaránt szerepel a bemutatók között. Károly Kati zenei vezetőre és a teljes zenei tagozatra tehát idén is óriási feladat hárul. A Kecskemét City Balett, a teátrum balett-tagozata immáron tizedik évadát kezdi meg, és az elmúlt évekhez hasonlóan idén is önálló bemutatóval kápráztatja el a táncművészet rajongóit.

A teljes 2022/23-as évad a megszokott játszóhelyeken, a nagyszínházban, a Kelemen László Kamaraszínházban és a Ruszt József Stúdiószínházban zajlik majd. A repertoárról itt lehet tájékozódni.

Nyitókép: ifj. Háry Péter

A rovat további cikkei