A napokban a Békéscsabai Jókai Színház lezárta 2021–2022-es évadát. Ebből az alkalomból gálaesttel kedveskedtek a közönségnek, ahol sor került a társulat díjainak átadására is.

Hatalmas érdeklődés előzte meg a színház évadzáró gáláját, amelyet a viharos időjárás miatt nem a színház előtti téren, hanem a nagyszínpadon tartott meg a társulat, az esti Zorba-előadás díszletében. Seregi Zoltán direktor értékelte az elmúlt évadot, amely az előadások pótlása miatt még néhány napig velünk marad. Szólt arról, hogy a színház jelmondatát megváltoztatta: „Közérthető művészet – tartalmas kikapcsolódás” lesz a teátrum mottója az új évadban.

„Színház nélkül lehet élni, de nem érdemes” – kezdte Varga Tamás alpolgármester, aki elmondta, hogy a járvány miatt olykor újratervezést igényelt az évad, de a színház művészei és háttérmunkásai a közönségnek akarnak megfelelni, a közönség szeretetéből élnek, alázatos munkával, óriási tehetséggel szolgálják azt. Nagyrabecsüléssel beszélt a bemutatókról, a külföldi vendégjátékokról és a művészek munkáját elismerő díjakról, kitüntetésekről. Babák Mihály, Szarvas város polgármestere köszönetet mondott a fenntartónak és a támogatóknak.

Ezután a díjak, elismerések átadására került sor.

Diós Zsolt, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője a nézők és olvasók szavazatai eredményeképp nyújtotta át a legjobb előadásnak járó díjat, amelyet a színművészek nevében Csomós Lajos vett át. Az évad legkedveltebb előadásának a Made in Hungária bizonyult. A társulat döntése alapján „Az évad színművésze – fiatal tehetség” kategóriában Kiss Viktória színész, érett színművész kategóriában Katkó Ferenc színművész, tapasztalt színművész kategóriában Kovács Edit Jászai Mari-díjas színművész lett.

A legjobb háttérmunkáért adományozott díjat Sallai Zsóka rendezőasszisztens vehette át, aki a gála rendezője is volt. A leginkább várt bejelentés Felkai Eszter művésznő, a teátrum örökös tagja szájából hangzott el:

az öt főből álló szakmai zsűri a rendezői nominálások és az évad előadásainak ismeretében Katkó Ferencet találta méltónak a Gálfy-gyűrűre.

A gála kezdetén a Made in Hungária egyik dalával, a Fiatal a nyár című rock and roll számmal varázsolt pezsgő hangulatot Király M. Alexandra, Márki Szabina és Szász Borisz. Az évad előadásainak dalaiból hallhattak a nézők Puskás Dániel, Csonka Dóra, Kiss Viktória előadásában, Szabó Lajos mondott el egy monológot a Királyom, Isten áldjon című darabból, végül pedig a Zorba szirtakijára táncolhatott a közönség és a vendégek.

Nyitókép: Katkó Ferenc átveszi a Gálfy-gyűrűt Felkai Esztertől. Forrás: Békéscsabai Jókai Színház