Az évadzáró társulati ülésen Tompa Gábor igazgató elmondta: a világjárvány megnehezítette a színház működését, de a társulat folyamatosan dolgozott, és akkor is új előadásokat próbált, amikor a járványügyi korlátozások miatt nézőket nem fogadhatott.

A közönség számos előadást az interneten nézhetett meg. Tavaly novemberben az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált is az online térben sikerült megszervezni. A fesztiválon bemutatott 34 előadás felvételét 35 944-en követték a világ ötvennégy országából.

A társulat a 2020/2021-es évadban három bemutatót tudott megtartani. A Gyulai Várszínházzal együttműködve, Árkosi Árpád rendezésében vitték színre Visky András Pornó – Feleségem története című dokumentumjátékát, amelyet rendhagyó körülmények között, szabadtéri előadáson láthatott először a kolozsvári közönség.

A májusi újranyitást követően tartották az Állatfarm című George Orwell-regényből készült musical bemutatóját Puskás Zoltán rendezésében, majd július 10-én tartották az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeó és Júlia előadás premierjét.

Rómeó és Júlia

A kolozsvári előadásokon kívül fesztiválon és turnén is részt vett a társulat. A Pornó – Feleségem története című előadást júniusban Nagykárolyban és Zilahon láthatta a közönség. A Nóra részt vett a Magyar Színházak XXXIII. Kisvárdai Fesztiválján, ahol Nagy Botond megkapta a legjobb rendezésért járó díjat.

Az augusztusban induló 229. évadban olyan neves rendezők érkeznek a kolozsvári színházhoz, mint Yuri Kordonsky, Silviu Purcărete, Andrei Șerban és Bocsárdi László, de ifj. Vidnyánszky Attila is újra együtt dolgozik majd a kolozsvári társulattal.

Fotók: Kolozsvári Állami Magyar Színház/Biró István