Gemza Péter elmondta, továbbra is a tavaly meghirdetett ökoszisztéma kiépítését tartja a legfontosabbnak: egy olyan rendszer kialakítását, amelyben a játszóhelyeik, a Csokonai Színház, a Csokonai Fórum, a Csokonai Irodalmi Labor és a Nagyerdei Szabadtéri Színpad egymást kiegészítve és támogatva működnek. Ahol a régió minden színházszerető nézője talál magának programot a Csokonai valamelyik játszóhelyén. „Azt gondolom, hogy ez az elsődleges feladata a Csokonainak mint regionális szerepet vállaló nemzeti színháznak. Számomra ez a vállalás azt jelenti, hogy

magas minőségű produkciókkal mindenkit meg kell tudnunk szólítani.

Ezt a célt tűztem ki a Csokonai elé, és továbbra is ezen dolgozunk. A 2021/2022-es évad a felkészülésről szólt, és a következő évad lesz majd az első mérföldköve a megvalósításnak” – tette hozzá.

Az igazgató sikerként könyvelte el, hogy

a nehéz körülmények ellenére sikerült műsorra tűzni egy nagy musicalt, az Ózt és egy nagyoperát, A trubadúrt.

Megismerkedtek egy új műfajjal, a sétaszínházzal, negyedik alkalommal rendezték meg a MagdaFesztet, útjára indították a Velünk élő opera sorozatot, hogy méltó módon ünnepeljék a debreceni operatársulat 70. évfordulóját. Gemza Péter az évad egyik legfelemelőbb eseményének a Kis ünnepi misét tartotta.

A 2021/22-es évadban az ideiglenes játszóhelyeken 10 bemutató mellett 40 és fél ezer néző látogatott el belépőjeggyel a színház eseményeire. Június végéig 278 színházi előadást tartottak.

A nézettségi arány csaknem 90 százalékos volt.

A Csokonai Ifjúsági Program csapata 106 előadást, foglalkozást tartott az évadban. Elindították az országban is rendhagyó KözTér című, felnőtteknek szóló közösségi színházi programjukat.

Az évadzárón átadták a színház díjait.

Ács János zenei vezető, Wessely Zsófia és Mercs János színművész kapta az idei nívódíjakat. A Rubányi Vilmos-díjat Gál Erika, a Magyar Állami Operaház magánénekese kapta, Azucena érzékeny megformálásáért A trubadúr című Verdi-operában, míg a Neményi Lili-vándorserleget Grega Csaba, a Csokonai Színház Énekkarának tagja vehette át, aki Ruiz szerepében remekelt ugyanebben az operában. A Kardoss Géza Alapítvány különdíjának kuratóriumi tagjai idén Hajdu Imeldára szavaztak. Az Ígéretes pályakezdő díjat Kránicz Richárd kapta, Thália nyakkendőjét Kiss Gergely Máté viselheti, a Csanak József-díjat Balogh József zenekritikus vehette át. A Láthatatlan segítő díjat a színház műszaki titkára, Gocs Gabriella kapta, a Mesteremberek díjat Endi András, a hangtechnikatár-vezetője.

Fotók: Csokonai Színház/Máthé András