fbpx

Évszázados múlt, intenzív jelen – holland kultúra Magyarországon

A következő három évben Budapest – Hollandia kiemelt kulturális partnereként – a korábbiaknál is több holland kulturális esemény befogadója lesz.

A színes palettán sorban érkeznek majd a programok a klasszikus képzőművészettől a kortárs irodalomig, a kerékpáros-kultúrától a világszínvonalú popzenéig vagy a jazzig. A folyamatosan frissülő információkat a dutchculture.hu oldalon követhetik az érdeklődők.

A nemzetközi gyermekvonat-akciótól a még mindig tartó Bosch-kiállításon át az Irodalom éjszakájáig vagy a Holland Nemzeti Balett Junior Társulatának bemutatójáig számos holland kötődésű kulturális esemény mutatkozott be a közelmúltban Budapesten. Az elkövetkező években pedig a holland nagykövetség szándéka szerint még több ilyen programra számíthatunk.

„A Hollandia és Magyarország közötti kulturális együttműködés több évszázados múltra tekint vissza, amely most még intenzívebbé vált” –  mondja Désirée Bonis holland nagykövet. „Hollandia a befogadást, a nyitottságot és az innovációt támogatja, programjainkban ezeket az értékeket lehet majd felfedezni” – tette hozzá. 

Désirée Bonis elmondta, hogy a sorozat egyik legfontosabb állomása a még egy hónapig látható Bosch-kiállítás. „Ez a legnagyobb Bosch-kiállítás, ami valaha volt Közép-Európában, kihagyhatatlan élmény” – tette hozzá a nagykövet.

A gazdag programsorozatban június 26-án lesz Jozef Van Wissem holland minimalista zeneszerző lemezbemutatója. A művész elnyerte a cannes-i fesztivál filmzenedíját a – Jim Jarmusch által rendezett – Halhatatlan szeretők című filmért. Az elektronikus tánczene kimagasló előadóival is büszkélkedhet Hollandia. Franky Rizardo, Martin Garrix, Moksi, Reinier Zonneveld, Yellow Claw ezúttal a Balaton Sound sztárfellépői lesznek.

Augusztus elején jelentkezik a Great Yonder, egy mesebeli helyszínen, Bedepusztán zajló rendezvény, ahol a művészek szabadon alkothatnak, és ahol a vendégek élvezhetik a természetet és az inspiráló előadók felolvasásait. Azt követően jön majd a Building Bridge Festival, megnézhetjük Hans van der Meer fotográfus kiállítását, lesz holland jazzhétvége, és holland írók is bemutatkoznak majd az Európai első könyvesek fesztiválján a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

A nyitókép a Bosch-kiállításon készült. Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu

A rovat további cikkei