A XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón a Trezor Rendezvényházban mutatták be a Pécsi Balett 60 című kiadványt. A Pécsi Balett jelenlegi táncművészei szokatlan, olykor meghökkentő pózokban, különleges beállításokban láthatók a képeken. A cél az volt, hogy a tánc-, a divat-, a portré- és a művészi fotózás jellemzői egyszerre, egymást kiegészítve és erősítve jelenjenek meg a fényképeken.

A kiadvány – amellett, hogy röviden megemlékezik az előző korszakokról – a jelen pillanatot, a 60 év táncművészeit örökíti meg a mai kor kívánalmainak megfelelő dinamikus, progresszív fotókon. Ötletgazdaként Vincze Balázs művészeti vezető szándéka az volt, hogy egy olyan magas esztétikumú album készüljön, mely már a kézbevételkor is lenyűgöz, és a lapozgatással csak fokozódik a hatása. Az ötletgazdag grafikai és nyomdatechnikai megoldásokkal megvalósított kiadvány egyszerre ünnepli a táncművészetet, a táncos mozdulat, a test szépségét és élteti a Pécsi Balettet.

A Pécsi Balett 60 című könyv tehetséges pécsi alkotók együttműködésében készült el.

A kreatív csapatot a társulat szólistájából lett kommunikációs munkatárs, Vincze Brigitta fogta össze projektvezetőként. Borbás Betti fantasztikus atmoszférájú fotóit Rajnai Richárd izgalmasan elegáns, rendkívül invenciózus grafikai ötleteivel szerkesztette organikus egységgé. A táncművészek Kozarics Viktor lenyűgöző szépségű ruháit viselték, a hajakat Forró Édua, a sminkeket ugyancsak Vincze Brigitta készítette. A nyomtatást Kecskés Péter irányította, a könyvet a pécsi Duplex-Rota nyomtatta.

„Azt gondolom, sikerült egy olyan kincset megalkotnunk kreatív alkotótársaimmal, amit ha bárki a kezébe vesz, bizonyosan kíváncsi lesz a Pécsi Balettre, az előadásainkra, a táncosainkra. Titkon azt remélem, hogy sok fiatalra inspirációként hatnak majd a képek, és a táncművészpályát választják. A tehetségeket tárt karokkal várjuk a társulatunkba” – mondta el Vincze Balázs.

A képeket a Pécsi Balett a közösségi oldalain folyamatosan közzéteszi, a kiadvány a Zsolnay Kulturális Negyed infópontjain személyesen megvásárolható. A Pécsi Balett 60 című kiadvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.

Nyitókép: Ujvári Katalin. Fotók: Borbás Betti