Hetedik éve gyűjti össze a személyes, mégis hétköznapi sztorikat a 100 szóban Budapest történetíró pályázata. A felhívásra idén is bárki beküldhette a saját, legfeljebb 100 szóból álló elbeszélését, amelynek az egyetlen megkötés szerint valamilyen módon Budapesthez kell kapcsolódnia.

Ebben a nehéz évben rekordmennyiségű, 2500 pályamű közül kellett kiválasztania a legjobbat a háromtagú zsűrinek: Boncsér Sára színésznőnek, Szabó Benedek zenésznek és Závada Péter költőnek.

Janecskó Katalin fekete humortól sem mentes Fekete opálüveg című történetéhez Pernyész Dóra készített kifejező illusztrációt.

Íme a nyertes mű:

Senki sem tudta, hova tűnnek a fekete opálüveg cégtáblák és a falakat díszítő csempék a pesti lépcsőházakból 1960 tavaszán. A Pozsonyi úton kezdődött, és a jelenség, mint egy járvány, terjedt. A rendőrség bottal ütötte a tolvaj banda nyomát. A nyomozás vezetésével megbízott rendőrt megütötte a guta, amikor fényes nappal csupaszították le az egyik ház falát. A kapitányság a saját halottjának nyilvánította. A temetési formaságok vezetésével megbízott tizedesnek nem sok kedve volt a feladathoz. Gyorsan rábökött egy drága, de ünnepélyesnek tűnő táblára, vessék arra a nevet meg a dátumot. Nógrádi Endre sírkőkészítő kisiparos bólintott, és a pult alatt összedörzsölte a tenyerét.

A pályázat legjobb alkotásait óriásplakátokon és köztéri palánkokon böngészhetik végig az érdeklődők a Városháza Parkban, de a zsűri által kiválasztott 100 izgalmas történetből idén is POKET zsebkönyv készült, amely az óriásplakátok mellett a pár hétig kihelyezett POKET-automatából is elérhető. A szervezők kiállítást is létrehoztak a parkot a Városháza udvarától elválasztó palánksoron. A köztéri paravánra felkerült az elmúlt hét év három-három legjobb története, így a palánksor egyfajta urbánus antológiaként állít emléket az eddigi történeteknek.

Ha érdekel, milyen programok kapcsolódnak még a kiállításhoz, itt megnézheted.