Tavaly év elején pár srác összeállt, és megalapították a Talk2night zenekart. A tagok nem csak gyakorlott zenészek, hanem barátok is – valószínűleg az ebből fakadó őszinte és könnyed összhang járja át a dalokat, melyekből csak az elmúlt hetekben jött ki két új. A zenekar tagjaival, Bartók Mátéval, Kocsis Mátéval, Kóródi Tamással, Szász Csabával, Vavra Bencével és Wagner Emillel beszélgettünk.

Annak, aki nem ismer titeket, hogyan írnátok le, milyen a Talk2night?

Szász Csaba: Azt mondanám, hogy a Talk2night egy magyar nyelvű, hangszeres, modernpop-formáció, amit lemezen hallgatni, élőben pedig látni kell. 🙂

A Talk2night debütáló dala

A megalakulásotokat a tavalyi év elejére datáljátok. Milyen utat jártatok be azóta, és az elején kitűzött célokat tekintve hogy értékelitek az elmúlt időszakot?

Vavra Bence: Rettentő büszke vagyok az elmúlt másfél évre. A kezdeti időszak az összeszokásról szólt, ami nagyon gyorsan lezajlott. A srácok azonnal befogadtak, majd elindult a közös alkotás és a próbák. Kitűztük célul, hogy az év végére írunk egy nagylemezt és összerakunk egy 60 perces koncertanyagot. Egyszerre írtuk a dalokat a lemezre, hangszereltük őket élőre és tettük össze a műsort. Nem volt egyszerű, de megugrottuk a lécet.

Hogy zajlik nálatok a dalírás, mennyire közös a munka?

Bartók Máté: Nálunk bárki hozhat témát, dalkezdeményt. Ha az megvan, elkezdünk ötletelni rajta, majd átvisszük Kosztyu Jani barátunkhoz. Vele hangszereltük az összes dalt a lemezre. Ha elkészül egy 80%-os hangszerelés, halljuk az irányt, hangulatot, akkor születik meg a dalszöveg, majd feléneklés, mix-master és voilá, elkészült a dal.

A most megjelent lemezetek címe Ez együtt valami. Mesélnétek a címadás hátteréről egy kicsit? Tekinthető ez egyfajta ars poeticának?

Wagner Emil: A zenekarban nincs hiearchia, mindenki véleménye ugyanannyit számít és pont ettől értékes számunkra ez a lemez. Nekünk egy album írása, összeállítása nem rutinszerű, nem kisujjból jön és fontos, hogy egymást támogatva alkossunk. Ha valaki ötleteit, véleményét elnyomnánk bármilyen formában, az nem érezné magáénak az anyagot, nem lehetne rá büszke és ez teljesen ellene van annak, amiért zenekarozunk. Ez egy közös erő, egy baráti zenekar, és csak együtt működik. A hitvallásunk a lemez címe: Ez Együtt Valami.

Ejtsünk pár mondatot a lemezről! Hogyan írnátok le, miről szólnak a dalok, mik a központi témáitok?

Kocsis Máté: Éjszaka, buli, irónia, önirónia, szerelem, barátság. A lemez tükrözi azt, amilyenek vagyunk. Bohém fiatalok mély érzésekkel, gondolatokkal.

Van esetleg kedvenc dalotok a lemezről?

Kóródi Tamás: Bármikor

Bartók Máté: Név a névjegyen

Vavra Bence: Holnap, Név a névjegyen, Vanazapénz

Szász Csaba: Bármikor

Wagner Emil: Holnap

Mit kell tudnunk a nemrég megjelent dalról, a Vanazapénzről, valamint a hozzá készült klipről?

K.T.: A dal a social mediában jelen levő indokolatlan és összeférhetetlen szponzorációs tartalmakról szó. Bizonyos netes hírességek pénzért cserébe bármilyen termékkel, márkával hajlandóak pózolni, ami szerintünk elég ciki.

Ezt a válaszomat pedig egy híres bababalzsamgyártó támogatta, ezúton is köszönöm nekik!

Mik/ kik inspirálnak titeket?

V.B.: Nálunk mindig először a zene születik meg, amit – azt hiszem – szinte bármi inspirálhat, mivel eléggé mindenevők vagyunk: pop, funk, rock, akusztikus vagy elektronikus zenék, tényleg bármi. Utána születik meg a szöveg, amit főleg az alapvető emberi érzések és a világ történései inspirálnak. A Holnap például egy szerelmes dal, a Válaszút pedig a környezetünk problémáiról szól. Ha meghalljuk a zenét, tudjuk, mit szeretnénk mondani. És még rengeteg mondanivalónk van.

A karanténidőszak alatt jó pár vicces, otthon zenélős tartalommal jelentkeztetek. Hogy telt ez a pár hónap számotokra?

B.M.: Próbáltuk kreatívan, magunkat (is) szórakoztatva eltölteni ezt az időszakot, ezért csináltunk pár feldolgozásvideót a YouTube-ra. Ezen kívül a lemez véglegesítésén dolgoztunk rengeteget, hogy a lehető legjobb anyaggal tudjunk kijönni.

Mi most a következő lépés, mik a tervek például nyárra?

K.M.: Augusztus 6-án lesz a lemezbemutató koncertünk az Instantban, úgyhogy arra nagy erőkkel készülünk. A próbák mellett az album dalainak megjelenésén dolgozunk, hogy lehetőleg minden számhoz készítsünk képi/ videós anyagot.

Tegyük fel, hogy egy év múlva ilyenkor is beszélgetünk. Hol szeretnétek tartani, mik most a kitűzött célok?

W.E.: Rengeteg új dalkezdemény van már most a tarsolyunkban és a zenekaron belül arról beszélgetünk, hogy lassan elkezdjük a 2. lemez írását. 2021 júliusára az Ez Együtt Valamiről minden dal valamilyen egyedi formában megjelenik majd, illetve ki fogunk jönni minimum egy új EP-vel. Ezen felül szeretnénk minél többet koncertezni, hogy megmutassuk, mekkora bulit csinálunk élőben. 🙂