A Raktárkoncert-sorozatot tavaly augusztusban hívta életre az Antenna Hungária azzal a céllal, hogy támogassa a koronavírus miatt bevétel nélkül maradt zeneipari szereplőket és élményt nyújtson a zenére kiéhezett közönségnek. Hamarosan startol a „második felvonás”, a Raktárplusz, ami amellett, hogy szélesebb körben lesz elérhető, bemutatja az előző rostából kimaradt zenekarokat is. Póka Egonnal beszélgettünk.

A Raktárkoncert-sorozat után meghirdették a Raktárplusz-koncerteket is. Miben más a második felvonás, mint az első volt?

A Nemzeti Kulturális Alapnál lehetőség nyílt arra, hogy 200 millió forintot elkülönítsünk a hazai zenei élet támogatására. Így jött létre a Raktárplusz, ami azoknak a zenekaroknak segített, amelyek kimaradtak az előző válogatásból. Míg az első körben a nagyobb, mainstream előadók kerültek sorra, most a kevésbé reflektorfényben lévő zenekarokat hívtuk be, de a koncertek formája ugyanaz maradt.

Mi alapján válogatták össze a zenekarokat?

Ez az NKA könnyűzenei kuratóriumának munkája volt. Nyolc éve mást sem csinálunk, csak pályázatokat bírálunk el, és próbálunk segíteni különböző kiírások mentén a zenekaroknak. Arról szól a történet, hogy ez a hat ember a szakma legkülönbözőbb részeiről került ide, de mind a legjobb tudásuk szerint bírálták el a zenekarokat. Akiknek csak lehetett, adtunk támogatást − persze mint tudjuk, sosem lehet mindenki igényeinek megfelelni −, de a visszajelzések alapján ez egy elég sikeres projekt volt. A Raktárplusz nem pusztán segély volt, hanem lehetőség, amivel támogattuk a zenészeket ebben a vészterhes időszakban.

A Raktárplusz-koncerteket már nem az Antenna Hungária raktárában, hanem az A38 hajón és a Budapest Jazz Clubban rögzítették. Miért?

Így van. Gyakorlatilag különválasztottuk a populárisabb és a jazzvonalat, majd felkerestük azt a két helyet, ahol a legjobb és leggyorsabban bevethető technikai támogatást találtuk. Sürgetett az idő bennünket, így dönteni kellett, és ezen a két helyen megbízható technikát kaphattunk méltányos áron. A Raktárplusz nem olyan volumenű azért, mint a Raktárkoncertek, itt kisebb technika, kisebb világítás volt, elsősorban arról szólt, hogy a zenekarok a legjobb tudásuk szerint eljátszhassák a dalokat, és cserébe támogatást kaphassanak. És ez meg is valósult.

Mennyi támogatást vehettek igénybe?

180 millió forintot.

Ön szerint mennyire élvezhetők a koncertek streamelt változatban?

Nyilván nem összehasonlítható az élő koncertélménnyel, de itt a hangsúly a segítségnyújtáson volt. Segítség azon zenekaroknak, amelyek ténylegesen elestek minden bevételüktől, amelyeknek hónapok óta nincs koncertje, bevétele. Az, hogy ennek a végeredménye egy felvétel, jól jöhet a zenekarnak, és a koncertekre kiéhezett közönség is élvezheti az élményt.

A Raktárplusz-koncertek szervezésével párhuzamosan nő az oltottak száma, és lehetséges, hogy hamarosan élő koncertekre is mehetünk. Mi a terv erre az esetre?

Őszintén reméljük, hogy erre már nem kell sokat várni! Ezek a felvételek elkészültek, jó minőségűek, úgyhogy mindenképpen megjelennek, ha lesz élő koncert, ha nem. Sőt a kevésbé ismert zenekarok még akár promócióként is felhasználhatják őket, úgyhogy abban bízunk, hogy az élő és a streamelt kiegészíti majd egymást a kínálatban.

Említette, hogy ezúttal nem csak a Raktárkoncertek
oldalán lesznek elérhetők a koncertek.

Sajnos az eredeti Raktárkoncertekhez mind a mai napig nehéz hozzáférni, lógnak a levegőben. Szerencsére a szervezők most megtalálták a módját, hogy elérhetővé tegyék őket, így a mai nappal a https://nkakoncertek.hangfoglalo.hu/-ra és a YouTube-ra is felkerülnek majd.

Kiemelt fotó forrása: Facebook